U menopauzi, žene se suočavaju sa raznim promenama. Jedna od njih je vezana za povećanje telesne težine, čak i kada nema nikakvih promena u načinu ishrane i stilu života. Kako to objašnjavaju stručnjaci? Marijana Jakobson, dijetetičarka, navodi da mnoge žene preko 45 godina imaju veći rizik od nedostataka određenih nutrijenata, iako se hrane uobičajeno.

Ona savetuje da povećate unos lisnatog povrća, celera i cvekle, "jer to može da dovede do povećanja nivoa azot oksida, koji opada u zrelijim godinama". Takođe, Jakobson savetuje da obezbedite organizmu dovoljan unos magnezijuma, cinka, selena, joda, vitamina B i omega 3 masnih kiselina.

"Jedna od najvećih grešaka koje žene prave je to što unose mali broj kalorija", ističe Kortni Delpra, dijetetičarka na Kleveland Klinici.

dijeta zena u kuhinji.jpg
Shutterstock  Zdrava ishrana je važna u menopauzi

"Kada nivo estrogena krene da opada, što se dešava sredinom četrdesetih, to sa sobom često donosi i gubitak mišićne mase. Preskakanje obroka može negativno da utiče na vaš izgled i zdravlje. Razmišljajte o svom metabolizmu kao o vatri. Ukoliko ne dodajete dovoljno drva, ugasiće se. Izgladnjivanje može nepovoljno da utiče na metaboličke procese. Ključ je u tome da unosite dovoljno kalorija kroz namirnice obogaćene određenim mikronutrijentima", objašnjava Delpra.

Ona savetuje da unosite dovoljnu količinu proteina, po obroku bi to trebalo da bude otprilike između 20 i 30 grama. Stručnjaci naglašavaju da je u ishrani veoma važna ravnoteža.

"Uobičajena greška koju žene prave je da provode previše vremena fokusirajući se na jedan aspekt ishrane. Neke žene će se fokusirati na ishranu sa visokim sadržajem proteina, a neke na ograničavanje ugljenih hidrata do te mere da ne dobijaju dovoljno vlakana. To su greške, trebalo bi da budete umerene", rekla je dijetetičarka Dženifer Salib Haber.

"Žene treba da pronađu način da uživaju u zdravoj ishrani koja odgovara njihovom životu, bez osećaja krivice. Plan ishrane treba da bude fleksibilan, a ne zasnovan na dosadnim pravilima koja kontrolišu šta možete, a šta ne možete da jedete. Dozvolite sebi da spustite kriterijum i zadovoljite se 'dovoljno dobrim' načinom sihrane, umesto da težite savršenstvu", zaključila je Haber.

Pročitajte i Ko treba da uzima multivitamine.

BONUS VIDEO:

4 vežbe za žene u menopauzi TikTok/nikiwibrowfitness

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.