Kad je Džonatan Plamer (41) kazao doktorima da pije i do 10 litara vode dnevno, oni su posumnjali na dijabetes. Jaka žeđ je često jedan od prvih znakova šećerne bolesti.

Upravo zato su se iznenadili kad je analiza krvi ovog poštara u Velikoj Britaniji pokazala da su rezultati negativni. Pokazalo se da je njegova dijagnoza mnogo opasnija.

Problem je bio u hipofizi, žlezdi veličine zrna graška koja je smeštena u mozgu i upravlja brojnim fiziološkim procesima u našem telu. Ona, između ostalog, prati da li će telo dehidrirati i daje signal da nam je potrebna voda.

tumor na hipofizi.jpg
Shutterstock  

U Plamerovom slučaju, sistem je potpuno ispao iz ravnoteže pa je čovek pio skoro pet puta više vode nego što je potrebno.Uzrok je otkriven tek na magnetnoj rezonanci, kad je ustanovljeno da ima karcinom na mozgu upravo kod hipofize.

Lečen je zračenjem, ali i steroidnom terapijom zbog koje se dosta ugojio. "Bio sam očajan zbog svoje dijagnoze", kaže Džonatan. "Više nije dolazilo u obzir da se bavim ragbijem i kriketom koje sam toliko voleo. Morao sam da se opredelim na neki nekontaktni sport, pa sam počeo da trčim i plivam. Tako sam uspeo da se izborim sa kilažom."

Terapija je dala odlične efekte kod Plamera. Lekari ističu da uzrok pojačane žeđi uvek treba istražiti, a da je najčešće to ipak dijabetes.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

"KORISTE LEK ZA DIJABETES DA BI MRŠAVILI, PACIJENTI OSTAJU BEZ TERAPIJE" Bojana Marković: Nekoga ovo može da košta i života Kurir TV