Telo nam brojnim znacima pokazuje kad neki organi ne funkcionišu kako treba, ali je drugo pitanje da li smo dovoljno usredsređeni da na njih obratimo pažnju.

Jedan od znakova da nam možda treba lekarski pregled je osećaj da su namusta suva i lepljiva. Ovaj simptom može da ukazuje na nekoliko različitih problema.

Prvi je dehidratacija, što znači da u telu nema dovoljno tečnosti pa samim tim ni pljuvačne žlezde ne mogu da proizvedu dovoljno pljuvačke. Ukoliko se ovo često ponavlja, treba obratiti pažnju na količinu vode koju pijete. Lekari umeju da kažu - kad osetite da ste žedni, toliko da su vam usta suva, već je kasno. Treba da pijete vodu ranije, tojest, češće.

Suva usta mogu biti i posledica uzimanja nekih lekova, o čemu ćete se najlakše obavestiti iz propratnih uputstava. To, recimo, može da se odnosi na anithistaminike, diuretike ili antidepresante. Međutim, suvoća usta može biti i propratna pojava kod anksioznosti, pa proverite sa stručnim licem da li vam je potrebna pomoć ukoliko osećate i druge tegobe.

voda porodica.jpg
Shutterstock  

Ukoliko je prolaz vazduha kroz nos otežan, to je izazvati sušenje sluzokože usta. Pre svega se ovo dešava tokom spavanja. Ako imate prehladu, očistite maksimalno nosne puteve pred spavanje. Tokom zimskih meseci, dok se stanovi greju, koristite ovlaživač vazduha.

Dijabetes može da izazove sušenje usta, pa redovno kontrolišite šećer u krvi. Pljuvačne žlezde mogu da budu i ugrožene Sjegrenovim sindromom i zato proverite stanje svog imunog sistema, naročito ako osećate da su vam suva koža i oči.

Obavestite i svog lekara o sušenju usta, ali i stomatologa. Ova pojava može dovesti do pojačanog karijesa pa je važno da se uzroci što pre otklone ako je to moguće. Možda će vam lekar promeniti terapiju, a u slučaju Sjergenovog sindroma biće prepisani ciljani lekovi. Suvoću usta možete ublažiti i tako što grickate kockicu leda ili pomoću bombona i žvaka bez šećera. 

Tekst: Lepa&Srećna