Prva pomoć kada želimo da smršamo je preskanje večere, odnosno pridržavanje pravila da posle 18 časova ne jedemo ništa. To nije uvek lako ispuniti, a posebno ako radimo do kasno ili imamo naviku da ostajemo dugo budni.

"Ubrzan ritam života, mnogo stresa tokom dana, ulična rasveta i saobraćajna buka ispred prozora brišu granice između dana i noći. Prirodni biološki ritmovi su poremećeni, organizam ne razume da li da spava ili da ostane budan. Zato mnogi  otvaraju frižider, čak i ako nisu previše gladni", tvrdi nutricionistkinja Tatjana Meščerjakova i ističe da je najbolje večerati nekoliko sati pred odlazak na spavanje - tako gastrointestinalni trakt neće raditi noću na varenju hrane.  Ako baš ne možete da odolite, a da ne pojede makar nešto iako je kasno, vodite računa koje namirnice birate.

"Ako ne možete da izbegnete noćnu užinu, pojedite bananu. Pogodno je i termički obrađeno povrće (osim krompira), lagana salata od povrća, ražani hleb, lagane žitarice. Preporučujem i omlet sa belancima i brokolijem, boranijom ili spanaćem. Tada neće imati osečaj težine u stomaku pre spavanja, a ujutru ćete se osećati sjajno“, navela je Meščerjakova i dodala koje su to zabranjene namirnice:

  • sva jela od mesa
  • prerađevine
  • brašno
  • slatkiše i konditorske proizvode
  • mlečni proizvodi

Nutricionistkinja tvrdi da je najzdravije jesti tri do četiri obroka na dan, ali u isto vreme, i istakla da se potreba za kasnim oborocima proređajuje kada se uspostavi dnevna rutina. Takođe, ona je podsetila koliko je važno da odlazimo u krevet pre ponoći, idealno je u 23 časa.

Izvor: Lepa&Srećna