Sneg u Beogradu samo što nije pao, a hladnije vreme donosi i češće respiratorne infekcije. Zato je važno da ojačamo imunitet, kako bi se organizam uspešno izborio sa virusima. Najviše vitamina obično ima u voću, a napitak stručnjaci savetuju da svakodnevno konzumiramo napitak za koji tvrde da je pravo blago za imunitet.

"Potrebna vam je jedna čaša grčkog jogurta, 1/2 kašičice sveže oljuštenog i seckanog đumbira, 1/2 kašičice sveže kurkume u prahu, korice pomorandže, dve kašike soka od pomorandže i dve kašičice meda. Sve sastojke treba potopiti u blender i dobro umutiti dok se ne dobije homogena masa. Napitak je spreman za konzumaciju“, podelio je recept Aleksandar Belkovič, ruski dijatetičar.

Kurkumu zbog brojnih pozitivnih efekata na zdravlje zovu “žuto zlato”. Smanjuje rizik od moždanog udara i sprečava zgrušavanje krvi, sprečava infekcije.  Ništa manje koristan za organizam nije ni đumbir - on jača imunitet i smanjuje upalne procese u organizmu.  Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a odličan je u kombinaciji sa kurkumom.

Belkovič je takođe podsetio da je mladi kupus lider među namirnicama koje su bogate vitaminima A i B, a po sadržaju vitamina C daleko je i ispred agruma.

Ljudi sa kamenom u bubregu ne smeju da jedu zeleni kupus
Youtube/Printscreen/Kain Noypi 

"Lagana i jednostavna salata od mladog kupusa takođe će obezbediti telu maksimalnu količinu korisnih sastojaka. Za jelo vam je potreban kupus, nekoliko mandarina i grčki jogurt. Listove kupusa iseckajte i pomešajte sa oguljenim kriškama mandarina, a sve prelijte jogurtom", tvrdi Aleksandar.

Izvor: Lepa&Srećna