Bolesti pankreasa je teško otkriti zato što je ovaj organ nepristupačan. Lekari primenjuju, pre svega, fizički pregled, ali on ne daje pouzdanu sliku upravo zbog lokacije ovog organa.

Za dijagnostiku eventualnih poremećaja je važna i analiza krvne slike, ali i njeni nalazi mogu da zavaraju. Koje bolesti napadaju pankreas, kako on boli i koji su još simptomi? Pročitajte!

Akutna upala pankreasa

Akutna upala pankreasa je iznenadni napad koji karakteriše oštar bol u gornjem delu stomaka. Veoma je jak i traje nekoliko dana. Ostali simptomi akutnog pankreatitisa su mučnina, povraćanje, dijareja, nadimanje i visoka temperatura.

Među najčešćim uzrocima akutne upale pankreasa su kamen u žučnoj kesi, hronično konzumiranje alkohola, ali i visok nivo masnoća u krvi. Razlozi mogu biti i nasledni, a pored nekih povreda i infekcija, pankreas može biti oštećen i zbog poremećaja u elektrolitima i hormonima.

Hronična upala pankreasa

Ova bolest je progresivna, a njeno napredovanje uništava pankreas. Češća je kod muškaraca nego kod žena, najčešće se javlja između 30. i 40. godine života.

gde boli pankreas.jpg
Shutterstock  

Simptomi su veoma slični onima kod akutnog pankreasa, najčešće tegobe su bol u gornjem delu stomaka i proliv. Kako se bolest razvija, pacijenti gube na telesnoj težini i postaju neuhranjeni. U odmakloj fazi, kod bolesnika se može javiti i dijabetes melitus.

Najčešći uzrok je redovno pijenje alkohola. Mogući su i nasledni poremećaji, kao i cistične fibroze. Kod značajnog broja pacijenata, nikad se ne utvrdi tačan razlog.

Nasledni pankreatitis

Stalni napadi akutne upale pankreasa, koji se jave rano - pre 30. godine, najčeće su posledica naslednih abnormalnosti gušterače ili drugih organa za varenje. Ovi pacijenti često dobiju i hronični pankreatitis, a kao posledica se jave cistične fibroze.

Simptomi su hroničan bol, proliv, neuhranjenost, a pacijenti pate i od dijabetesa.

Rak pankreasa

Karcinom pankreasa je često nazvan "tihi ubica", jer u prvo vreme ne izaziva nikakve tegobe. Prvo što se obično primeti je žutilo kože, a drugih simptoma tada još nema. Zato je rano otkrivanje pre izuzetak, nego pravilo.

Bol pankreasa se oseća "ispod rebara", u sredini ili malo više na levoj strani. U prvo vreme je blag i pogoršava se nakon jela i pića. Može biti oštar, ali i da menja intenzitet i traje po nekoliko dana. 

Obično se bol pogoršava kad pacijent legne na leđa, pa mu prija kad sedi, blago nagnut unapred.

Često se ovaj bol širi prema leđima, oštar je i ne menja se prilikom pokreta. Ako je uzrok bola pankreasa kamen, onda se on oseća kao probadanje. Ako je posledica konzumacije alkohola, bol je manje oštar i teže ga je lokalizovati.

Lekari upozoravaju da se bol u stomaku ne sme, bez ozbiljne dijagnostike, pripisivati upali pankreasa, jer su moguće brojne druge dijagnoze.

Tekst: Lepa&Srećna