Smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Sveže smokve sadrže karotene, tanine, lutein ali i vitamine A, E i K. Antioksidansi su značajni jer sprečavaju prevremeno starenje, demenciju i kardiovaskularne bolesti. Smokve imaju niskokalorične vrednosti - 100 grama sadrži samo 74 kalorije.

Kako su bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine. Naučno je dokazano da klorogenska kiselina koju sadrže smokve uravnotežava nivo šećera u krvi. 

Smokve mogu da reše i problem sa bradavicama i kurjim očima. Napola prerezanu svežu smokvu stavite na bolno mesto preko noći i Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi.

Suve smokve su takođe blagotvorne na zdravlje. Sadrže značajne količina vitamina grupe B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina, a koji su značajnu za pravilno funkcionisanje mozga. Takođe, sadrže kalcijum, cink, kalijum i selen.

Čaj od lista smokve je "leči" bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki pritisak, kožne probleme i čireve, a posebno se preporučuje kod regulisanja šećera u krvi. 

Priprema čaja od lista smokve

Tri čajne kašikice suvog lišća smokve prelijte šoljicom (2250 ml) kipuće vode. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta, pa potom procedite. Svakog jutra, popijte jednu čašu ovog čaja uz doručak.

Izvor: Lepa&Srećna