Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KOJE VOĆE I POVRĆE IMA NAJVIŠE, A KOJE NAJMANJE PESTICIDA: 5 načina da smanjite ostatke otrova i sačuvate zdravlje

Autor Jovana Kos

Sezona letnjeg voća i povrća privukla je mnoge na pijace, ali pre nego što počnemo da uživamo u omiljenoj hrani treba da povedemo računa o merama opreza kojima se mogu smanjiti ostaci pesticida.

  Izvor: Youtube/Printscreen/Steven Heap

Pesticidi (sredstva za zaštitu bilja) su proizvodi hemijskog ili biološkog porekla namenjeni zaštiti biljaka od raznih bolesti i korova, a gotovo svi pesticidi svrstani su u određenu grupu otrova, te su tako potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje.

Brojne studije povezuju nastanak više vrsta karcinoma, autizma kod dece, ADHD-a i dijabetesa upravo s konzumacijom pesticida, a neke studije su pojedine pesticide povezale i s nastankom ćelija raka.

Voće i povrće koje ima najviše ostataka pesticida: jagode, spanać, kelj i zelje, nektarine, jabuke, grožđe, paprike, trešnje, breskve, kruške, celer i paradajz.

Voće i povrće koje ima najmanje ostataka pesticida: avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, slatki grašak (smrznuti), kivi, kupus, pečurke, dinje, mango, lubenice i batat.

 kako izabrati sveže voće i povrće Izvor: Youtube/Printscreen/Big Review TV

Preporučljivo je pre konzumiranja hrane preduzeti mere opreza kojima se mogu smanjiti ostaci pesticida.

1. Temeljno ispiranje voća i povrća vodom - potrebno ih je očistiti pomoću sunđera i oguliti ih, jer će to ukloniti većinu postojećih, površinskih ostataka, zajedno s preostalom prljavštinom

2. Kuvanje ili pečenje namirnica može dodatno smanjiti ostatke nekih pesticida

3. Uklanjanje masti od mesa se takođe savetuje, jer se ostaci nekih pesticida koncentrišu u masti, ukoliko su životinje hranjene hranom tretiranom pesticidima

4. Uklanjanje kože od ribe

5. Odvajanje masti i ulja iz supa, kao i masti od pečenja.

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije