Životne navike se vide na našim licima. Čak i spavanje na neodgovarajućim jastučnicama ili nepravilno sedenje ispred laptopa dok radimo od kuće, može učiniti da izgledamo starije nego što jesmo. Ove navike, prema tvrdnjama stručnjaka, dokazano "dodaju" godine.

Stres

Brojne studije dokazale su da stres i kratkoročni i dugotrajni može izazvati prevremeno starenje. To je zato što, kada smo pod stresom, naše telo proizvodi kortizol, hormon koji može da ošteti telomere.

"Bore, seda kosa i oslabljen imuni sistem mogu biti povezani sa smanjenim telomerima“, kaže doktorka Monika Lam-Feist i savetuje aktivnosti koje dokazano smanjuju stres, kao što su meditacija ili joga. 

Dijete

Oni koji teže zdravom životu, logično, prvo posežu za zdravijom ishranom. Ipak, važno je da zapamtimo da instant dijete nisu rešenje.

"Jo-jo dijete mogu doprineti gubitku mišićne mase i masti", objašnjava Kejt Miln, osnivač "Cardea Health Consulting", kanadske firme koja sprovodi istraživanja o zdravom životu za starije osobe. "Gubitak mišićne mase može dovesti do slabe pokretljivosti, povećanog rizika od pada i niže ukupne snage", tvrdi on i dodaje da nezdrave dijete nagativno utiču na srce.

Pijete iz plastičnih flaša

Ovo nema nikakve veze sa hemikalijama koje se mogu ispuštati iz plastičnih boca (mada i to treba uzeti u obzir). Prema Entoniju Janu, doktoru medicine, specijalisti za holističku lepotu, konzumiranje tečnosti iz plastičnih boca izaziva bore.

" Pijenje iz ovakvi boca dovodi do toga da stalno skupljamo usne, i iako voda hidrira našu kožu, neki lekari veruju da ponovljeno stiskanje usana uzrokuje da se usne više boraju", tvrdi on,

Jan kaže da je rešenje pijemo tečnost iz flaša sa širokim grlom, ili, ako treba da koristimo flašu sa malim grlom, onda prskamo vodu u otvorena usta.

Konzumiranje previše mlečnih proizvoda


Naravno, kalcijum gradi jake kosti, ali čaša mleka na dan je prevelika količina.

"Mlečni proizvodi su proinflamatorni za creva, što znači da ako svakodnevno konzumirate mlečne proizvode, povećavate rizik od upale creva“, tvrde lekari i dodaju da zbog toga naša koža može izgledati starije

"Naša creva su naš glavni organ ne samo za varenje već i za detoksikaciju, a nedostatak pravilne detoksikacije može dovesti do toga da koža izgleda starija. Pravilno zdravlje creva je ono što nam obezbeđuje mladu, svežu, blistavu kožu“, stav je stručnjaka.

Konuzimiranje gaziranih pića sa šećerom

U jednoj studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu "Alchajmerova bolest i demencija", istraživači su otkrili da je dnevna potrošnja  gaziranih pića sa šećerom povezana sa smanjenim volumenom mozga i funkcijom pamćenja. Štaviše, u naknadnoj studiji je takođe otkriveno da su ljudi koji su pili zaslađene gazirane napitke imali skoro tri puta veću verovatnoću da dobiju moždani ili srčani udar od onih koji ih nisu konzumirali.

Radite samo kario vežbe

Iako je kardio trening odličan, ne smemo zanemariti prostoriju za tegove u teretani. Svako ko pokušava da zadrži telo gipkim i mladim treba da trenira snagu najmanje tri puta nedeljno, kaže Džil Braun, sertifikovani trener zdravlja i ishrane.

"Gubitak mišićnog tkiva počinje u dobi od 25 do 30 godina“, kaže Braun. "Ako ne vežbate dovoljno da napravite mišiće i održite ono što ste izgradili, možda ćete početi da gubite čak 3 do 5 procenata mišićne mase po deceniji nakon 30. godine", tvrdi stručnjak.

Izvor: Lepa&Srećna