Simptomi raka su suptilni i netipični i zato nas često ne odvedu lekaru na vreme. Do dijagnoze dođe sasvim slučajno ili na rutinskom pregledu, a tegobe su izražene onda kada je bolest u uznapredovaloj fazi. Zato lekari apeluju da dobro osluškujemo svoj organizam i reagujemo čim primetimo neke neuobičajene promene. 

To uključuje krv u stolici, krv u mokraći, kašalj koji ne prolazi, ekstremni umor, groznicu koja ne prolazi, kvržicu u vratu, noćno znojenje, promene na koži, otečene limfne čvorove, probleme s gutanjem, neobjašnjivi gubitak težine i gubitak apetita. Takođe, i igranje mišića može da ukaže na maligini tumor.

Do ovog simptoma dolazi onda kada tumor počne da pritiska mozak, zaustavljajući njegovo normalno funkcionisanje. Tumor mozga može iritirati neurone u mozgu, uzrokujući kontrakcije mišića, trzanje, utrnulost i trnce, plitko disanje i gubitak svesti, tvrde lekari i savetuju da čim primetimo neke promene u organizmu zakažemo pregled kako bi uradili detaljnije pretrage.

Do igranja mišića može doći i usled hroničnog umora, dehidracije, trudnoće, nedostatka sna, prevelike količine kofeina...

Izvor: Lepa&Srećna