Za mnoge ljude koji pate od autoimunih bolesti, umor je jedan od simptoma koji ih najviše ometa u svakodnevnim životnim aktivnostima. On nije ni nalik običnom umoru koji većina ljudi oseća kad nisu dovoljno ispavani ili imaju naporan dan na poslu ili treningu.

To je osećaj jake iscrpljenosti zbog koje pacijenti osećaju da nisu u stanju da funkcionišu. To je veoma frustrirajuće, pogotovo što lekari ne mogu da taj umor izmere niti da ga testiraju. Još nije ni objašnjeno zašto dolazi do takve iscrpljenosti, mada se sluti da su upalni procesi jedan od razloga.

Za pacijenta je važno da ovaj umor ne doživljavaju kao znak lične slabosti i ne pokušavaju da ga pobede. Potrebno je da obraćaju pažnju na svoje stanje i nađu ritam kakav njima odgovara. Zato je važno i da, u skladu sa savetima stručnjaka, razviju odgovarajuće strategije kako bi uklopili dnevne zadatke sa nivoom energije koji se menja.

1. Ne zapinjite. Čim se osetite umorno, odmah morate da "popustite" sebi i da date malo oduška, bilo da predahnete ili čak i prilegnete. Takođe, isplanirajte u toku dana više kratkih pauza.

2. Planirajte realno. Ako osećate da vam je energija ograničena, izaberite da uradite samo ono najvažnije. Pre svakog zahtevnog izlaska iz kuće, planirajte da se malo odmorite.

3. Obavestite porodicu i prijatelje. Kažite im kako se osećate, objasnite šta izaziva umor kod vas i zamolite da unapred računaju da ćete morati da, ponekad, otkažete planove.

4. Jedite zdravu hranu. Ovo je važno za sve, ali posebno za pacijente obolele od autoimunih bolesti. Za svaku od njih može biti propisana i posebna ishrana.

5. Redovno vežbajte. Ovo je jedan od vaših najvažnijih planova, jer će vam dati dovoljno energije za sve ostalo.

6. Redovno spavajte. San mora biti dubok i okrepljujući, zato je važno da imate zdrave navike - spavate u slično ili isto vreme, u provetrenoj prostoriji, zaštićenoj od buke i svetla (uključujući i "plavo svetlo" ekrana).

7. Obezbedite sebi podršku. Koliko god ste u mogućnosti, organizujte pomoć u kućnim poslovima i porodičnim obavezama. Autoimune, kao i mnoge druge hronične bolesti, utiču na psihu i raspoloženje, a to će vam, takođe, smanjivati nivo energije. Zato obezbedite i psihološku podršku u regulisanju emocija.

Izvor: Lepa&Srećna