Izraz "autoimuna bolest" kao da se sve češće čuje, a odnosi se na poremećaj kada imuni sistem počne da napada sopstveni organizam. Umesto da čoveka brani od infekcije bakterijama ili virusima, on počinje da stvara antitela usmerena protiv sopstvenih ćelija.

U zavisnosti od toga koje organe, pritom, napadne, nastaje jedna ili više autoimunih bolesti, a naročito su im sklone žene i to do menopauze. Nije još otkriveno zašto do ovih bolesti dolazi, ali se sumnja na nekoliko važnih faktora. Činjenica da žene obolevaju više od muškaraca ukazuje da je, verovatno, hormonski status jedan od njih. 

Primećena je i genetska predispozicija, pa tako oni koji imaju u porodici obolele od neke autoimune bolesti vreba i veći rizik od sličnog oboljenja. Negativno dejstvo imaju i pušenje, stres, bakterijske i virusne infekcije, kao i nepravilna ishrana. 

Medicina je dosad registrovala oko 80 autoimunih bolesti, a među njima su najčešće dijabetes tip 1, lupus, reumatoidni artritis, mulitpla skleroza, Sjorgenov sindrom,  ankilozirajući spondilitis i miastenija gravis.

Simptome nije lako odmah prepoznati, jer se često javljaju i kod vrlo bezazlenih oboljenja. Tako pacijenti prvo osećaju umor i bolove u mišićima, a dobiju i povišenu temperaturu. Sledeći se javlja bol u zglobovima, ali i ukočenost koja treba da bude signal za odlazak kod lekara.

Prve analize pokazaće promene u krvnoj slici, a u laboratorijskoj analizi naročito treba obratiti pažnju na zapaljenske faktore. Ako je reč o sistemskoj autoimunoj bolesti, a to su one koje zahvataju celo telo, često se javlja Rejnoov sindrom - bledom kožom na prstima ruku i nogu, kad je pacijent pod stresom ili na hladnoći.

Kod nekih bolesti se javljaju i vrlo specifični simptomi. Tako se kod lupusa na licu javlja crvenilo koje oblikom podseća na leptira, multipla skleroza otežava hod i oštećuje vid, dok Sjogrenov sindrom izaziva suvoću usta i očiju.

Doba života u kojem se bolest javlja se, takođe, razlikuje - dok se sistemska skleroza najčešće javlja kod žena u trećoj i četvrtoj deceniji života, reumatoidni artritis pogađa one starije od 40 godina. 

Za otkrivanje i lečenje autoimunih bolesti potrebno je mnogo znanja, vremena i strpljenja, a pacijenti mogu da žive dugo i kvalitetno. Zvanična medicina smatra da su ove bolesti neizlečive.

Izvor: Lepa&Srećna