Oko 1.800.000 ljudi u Srbiji boluje od različitih hroničnih reumatskih bolesti, a od reumatodnog artritisa pati oko 35.000 odraslih i oko 2.000 dece.

Prema rečima dr Mirjane Lapčević, predsednice Udruženja obolelih od reumatskih bolesti, rano otkrivanje bolesti je ključno za lečenje i dobru prognozu.

"Ako je u pitanju reumatoidni artritis, bolovi se javljaju najčešće na sitnim zglobovima šaka i stopala. Karakteristično je da ovaj artritis ne zahvata nikad prvi zglob na prstu, odmah iznad nokatne ploče. Ako se u ovim zglobovima javi bol, to je onda samo posledica degenerativnih promena", rekla je dr Lapčević u emisiji Uranak na TV K1. "I ovakvo stanje je bolno i vrlo neprijatno, ali ipak nije reumatoidni artritis.

Za njega su tipični jutarnji bol i ukočenost, pacijent ne može da stegne pesnicu i ta jutarnja ukočenost kod zapaljenskih bolesti traje duže od 30 minuta".

Budući da je reumatoidni artritis autoimuna bolest, još uvek se vrše istraživanja vezana za izazivače. Smatra se da je jedan od okidača je stres, a drugi infekcije.

Od izuzetne je važnosti da se razna virusna ili bakterijska oboljenja ne preleže "na nogama", već da se organizam odmara dok se oporavlja od, recimo, gripa ili prehlade. Takođe se nipošto ne smeju zapustiti pokvareni zubi ili upaljene desni. Na kraju, istraživanja pokazuju da je pušenje cigareta jedan od glavnih faktora pojave reumatoidnog artritisa.

Izvor: Lepa&Srećna