Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMANJITE RIZIK OD KARCINOMA MATERICE: 1 simptom ne smete zanemariti, odmah idite kod lekara

Obavezno se javite lekaru ako osetite ovaj simptom koji ukazuje na mogući rak materice!

 pregled ginekologa Izvor: Youtube / RAYUS Radiology

Karcinom materice nastaje u unutrašnjem sloju materice, endometrijumu, pa se vrlo često zove i karcinom endometrijuma. Postoji i druga vrsta, kao što je uterini sarkom, ali se on javlja daleko ređe.

Veoma je važno obratiti pažnju na rane simptome raka materice, jer je on tada često izlečiv, odstranjenjem tog organa. Najčešći simptom je neuobičajeno krvarenje, bilo da se javlja između dve menstruacije ili, kod žena u menopauzi, kad inače uopšte ne menstruiraju.

I sukrvičast ili vodenast sekret može ukazivati na neophodnost lekarskog pregleda. Dodatni simptom može biti i bol u predelu pubične kosti, kao i bol tokom seksualnog odnosa.

Možda će vas zanimati

Svi ovi simptomi su razlog da se javite lekaru. Uzroci raka materice nisu poznati, ali se smatra da promene u hormonalnoj ravnoteži mogu biti faktor rizika. Različite bolesti koje povećavaju nivo estrogena mogu da povećaju opasnost od ovog karcinoma. Do neravnoteže hormona dovode, na primer, sindrom policističnih jajnika, gojaznost i dijabetes.

Zbog ovih rizika, obavezno se konsultujte sa lekarem u slučaju da je potrebna zamenska hormonska terapija u menopauzi. Treba pažljivo odmeriti razloge "za" i "protiv", kao i primeniti kombinaciju estrogena i progestina da bi se smanjio rizik. Takođe, trudite se da održavate zdravu telesnu težinu.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije