Jetra ima čitav niz važnih funkcija, ne samo u okviru sistema za varenje, već za čitav organizam - odgovorna je za čišćenje toksina iz krvi, prihvatanje i preradu lekova koje uzimamo, proizvodi žuč, smešta glukozu, pomaže nam da svarimo masnoće.

Ovaj organ je prilično vitalan, može da regeneriše svoje ćelije do izvesne mere, ali ponavljana oštećenja vode do upale, stvaranja ožiljaka i ciroze. Menja se njena struktura, a funkcije su otežane. Među razlozima koji dovode od toga mogu biti visok unos alkohola ili nekih toksičnih materija, ishrana koja obiluje mastima, ali i neke virusne infekcije poput hepatitisa.

Oboleli obično ne oseća neke izrazite simptome sve dok jetra ne bude, u velikoj meri, oštećena. Zato je važno otići na pregled u slučaju da se javi neka od sledećih tegoba:

  • umor - doktori ne znaju zašto oštećenja jetre dovode do umora, ali je to veoma čest simptom;
  • mučnina - toksini se nagomilavaju u krvotoku, a jetra ne uspeva da ih isfiltrira;
  • bleda stolica - boja stolice potiče od žučnih soli koje jetra normalno otpušta. Ako ih nema, stolica postaje svetla, a kad postane izuzetno tamna, to je znak da krv prolazi kroz sistem za varenje i neophodna je hitna medicinska pomoć;
  • žuta prebojenost kože i beonjača - nagomilavaju se bilirubini u krvi, iz istog razloga može se javiti i svrab;
  • sitni kapilari vidljivi na koži - viđaju se kod zdravih žena, ali kad ih ima u velikom broju u gornjem delu tela, kao i kod muškaraca, mogu da ukažu na oštećenje jetre;
  • modrice koje lako ostaju na telu - rezultat su smanjene sposobnosti jetre da proizvodi materije za zgrušnjavanje krvi.

U slučaju pojave nekih od ovih simptoma, treba što pre otići na lekarski pregled.

Izvor: Lepa&Srećna