Institut za majku i dete još nije potvrdio da li je kod dečaka koji se leči od akutnog oboljenja jetre utvrđen novi hepatitis, ali su roditelji zabrinuti i sve ih zanima kako se ovaj virus prenosi. Pretpostavka je da je u pitanju adeno virus, a on se može prenositi kapljično, ali i preko prljavih ruku i zaražene hrane.

"Uzročnik je zasad nepoznat", kaže dr dr Biljana Aleksić, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Stari grad, u razgovoru za emisiju Jutro na TV Prva. "Najvažnije je primeniti opšte mere prevencije, a roditelji moraju da obrate veliku pažnju na pranje ruku i druge mere higijene."

Simptomi novog hepatitisa su slabost, malakalost, bol u stomaku, tamna mokraća, svetla stolica, muka i žuta prebojenost kože i beonjača. Dečak koji je smešten na Institut, zasad, nema bolove, ali su roditelji primetili žutilo kože. Lekari su mislili da je možda reč o hepatitisu A, ali analize to nisu potvrdile.

Za akutni hepatitis se ne daje nikakva ciljana terapija već se leči simptomatski.  Najveća bojazan je da se jetra neće vratiti u normalno stanje i zato lekari budno prate dečakovo stanje.  U slučaju da dođe do pogoršanja, nije isključena mogućnost potrebe za transplantacijom. 

Novi tip hepatitisa do sada je registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu i Kanadi

Izvor: Lepa&Srećna