Zbog teških oštećenja jetre izazvanih suplementima, nekim od pacijenata koji su se obratili lekarima u Australiji biće neophodna čak i transplantacija ovog vitalnog organa.

Studija dr Emili Neš iz Kraljevske bolnice "Princ Alfred" pokazuje da broj osoba sa ovakvim tegobama raste u poslednje tri godine. Do sada su preovlađivala oštećenja izazvana paracetamolom i antibioticima, kao i nekim lekovima protiv karcinoma i tuberkuloze.

"Naročito je uočljiv porast broja muškaraca koji su koristili suplemente za bodibilding kao i žena koje su uzimale suplemente za mršavljenje", kaže njen kolega dr Ken Liu. Oboje smatraju da je neophodan jači nadzor nad tržištem suplemenata, kao i drugim alternativnim i prirodnim terapijama.

Pošto im se javljaju samo pacijenti u najtežem stanju, osnovana je pretpostavka da ugroženih ima mnogo više. "Preovlađuju tradicionalne tvrdnje o delovanju nekih biljnih sastojaka u tim suplementima, a mnogo je manje naučnih dokaza", objašnjava dr Ken Harvi, predsednik udruženja Prijatelji nauke u medicini. "Nabavka ovih preparata iz inostranstva i preko Interneta je potpuno van kontrole, a ako pročitate na uputstvu da je nizak rizik od nekog suplementa, to ne znači da tog rizika nema", kaže on.

Izvor: Lepa&Srećna