Lupus je hronično oboljenje koje se, pre svega, prepoznaje po bolovima u zglobovima, crvenilu na koži i konstantnom umoru. Za ovu bolest nema leka, ali se stanje pacijenta može značajno popraviti ako lečenje počne na vreme.

Za lupus nije uvek lako postaviti dijagnozu, jer su simptomi često slični nekim drugim oboljenjima.

Takođe, oni se mogu razlikovati od osobe do osobe, a lupus može da zahvati bilo koji organ pa su i tegobe različite. Često ga nazivaju "bolešću mladih žena", jer je to populacija koju najčešće napada. Što se tiče simptoma, oni u prvi mah mogu biti problem pri dijagnostici - na primer, kod jedne žene zbog lupusa mogu da oteknu kolena i da joj se javi temperatura, a druga da bude neprekidno umorna ili da ima problema sa bubrezima. Kod nekih pacijenata se javlja crvenilo na koži, a kod nekih ne. Pri svemu tome, novi simptomi se mogu pojaviti u svakom trenutku, a neke tegobe se javljaju samo povremeno.

Bol u zglobovima i mišićima je, najčešće, prvi znak lupusa. Ovaj bol se javlja na obe strane tela, u isto vreme - simetričan je. Napada zglobove ruku, prstiju i kolena, pre svega. Bolna mesta su topla na dodir, a spolja je često vidljivo da su pod upalom.

Crvenilo u obliku leptira može biti simptom lupusa.
Shutterstock  

Povišena temperatura - često viša od 37,8C, javlja se kod mnogih osoba obolelih od lupusa. Izazivaju je upale ali i moguće infekcije.

Crvenilo - može se javiti na bilo kom delu tela, pre svega, na onima izloženim suncu - na licu, rukama, šakama. Zajednički simptom je karakterističan oblik crvenila na licu u obliku leptira, zahvata obraze i nos.

Umor - od njega pati 90 odsto obolelih od lupusa, a razlikuje se od "običnog" umora po tome što ne prolazi ni kad se osoba naspava i dovoljno odmori.

Oticanje se može javiti na prstima, nogama kao i u licu, a uzrokovano je upalnim procesima ali i problemima sa bubrezima koji se mogu pojaviti kod pacijenata.

Izvor: Lepa&Srećna