Skoro 90 odsto žena koje dolaze na pregled zbog hroničnog umora imaju, zapravo, nizak nivo testosterona, tvrdi dr Šon Teson, autor knjige "Biblija hormonalne ravnoteže".

Većina ljudi misli da je testosteron isključivo muški hormon, ali on igra i važnu ulogu u funkcionisanju mozga kod žena, kao i u regulaciji raspoloženja. Proizvodnja ovog hormona opadne kod žena, između 20. i 40. godine života, za čak 50 odsto. Kao posledica se može javiti umor, ali i anksioznost, neka vrsta "mentalne magle" i gubitak seksualne želje. Menopauza može da još više spusti nivo testosterona. U slučaju sve jačih tegoba, nivo hormona treba proveriti i analizom krvi pa će, u slučaju manjka, lekar posavetovati eventualnu hormonalnu terapiju.

Ipak, svaka žena može da učini nešto za svoje zdravlje, jednostavnom promenom ishrane. Tako dr Teson savetuje što češće korišćenje namirnica bogatih vitaminom D, budući da on može da prirodno podstakne lučenje testosterona kod žena. Zato, treba jesti jaja, naročito žumance, tunjevinu, pečurke i morske plodove. Odličan je i sok od nara koji, takođe, može povećati testosteron čak i za skoro 30 odsto.

Takođe, savetuje se da smanjite stres - vežbanjem i primenom tehnika disanja za umirenje - što će podstaći lučenje testosterona. Nipošto ne uzimajte suplemente na svoju ruku, jer povećanje testosterona kod žena može imati i negativne efekte. 

Izvor: Lepa&Srećna