Laparoskopska operacija za lečenje gojaznosti radi se i u dečjem uzrastu. Hirurškom zahvatu se pribegava tek kada se dijetama i konzervativnim lečenjem ne postigne efekat, a suvišni kilogrami postanu pretnja za čitav organizam.

Kada suvišni kilogrami u dečjim uzrastu ne mogu da se "istope" dijetom, povećanjem fizičke aktivnosti i drugim metodama konzervativnog lečenja, treba pokušati sa barijatrijskom hirurgijom. Laparoskopske operacije već godinama se rade za lečenje gojaznosti odraslih, a kod mlađih pacijenata rutinski se izvode u Institutu za zdarvstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu. Ova procedura standardno se radi još samo u Rumuniji, i u Bosni i Hercegovini.

- Značaj ove hirurgije u dečjem uzrastu je pre svega u prevenciji nastanka mnogobrojnih patoloških stanja koja prate ekstremnu gojaznost, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, neurološka oboljenja i čitav niz drugih stanja, koja se neće razviti ukoliko se pravovremeno uradi ova procedura - objašnjava profesor dr Radojica Jokić, hirurg Odeljenja abdominalne i endokrine hirurgije Dečje bolnice u Novom Sadu. - Iako se smatra da je gojaznost karakteristična samo za razvijene zemlje, ona predstavlja globalni problem. Na primer, u Vojvodino suvišne kilograme ima više od 18 odsto dece.

PROČITAJTE JOŠ: 7 saveta za tešku gojaznost: Kako sam bez dijete smršao 100 kilograma (VIDEO)

Od tri procedure koje se najčešće primenjuju u barijatrijskoj hirurgiji, u dečjem uzrastu najprimerenija je resekcija želuca uz očuvanje kontinuiteta digestivne cevi.Uklanja se deo želuca u kom su hormoni gladi, ali se ne narušava prirodni tok kretanja hrane.

- Prošireni želudac pretvara se u tanku "bananu" - ističe dr Jokić. - S obzirom na to da deo želuca koji se odstranjuje sadrži i takozvani hormon gladi, pacijenti nakon operacije gube preduslove za ponovno javljanje oboljenja. Znači nije samo mehaničko smanjenje rezervoara hrane, nego i isključivanje gladi kao faktora razvoja gojaznosti. Pacijenti gube i više od 50 kilograma u periodu od nekoliko meseci nakon operacije, a tokom narednih pet godina i više, postignuti rezultati su postojani. Naš prvi pacijent je imao 148 kilograma, a nakon operacije je izgubio više od 60.

Operacija se radi u opštoj anesteziji, traje između jednog i dva sata, a rezovi koji se prave na koži nisu veći od pet do 10, eventualno 15 milimetara. To značajno ubrzava oporavak, pa pacijent već sledećeg dana počinje da uzima tečnost. Kući odlaze već četvrtog ili petog dana nakon operacije. Osim preporuke da ne uzimaju hranu koja nadima, ishrana nakon operacije je skoro normalna.

PROČITAJTE JOŠ: Spasite dete od gojaznosti: 26 trikova za zdraviju ishranu mališana

- Kako se resekcijom želuca ne prekida kontinuitet digestivnog trakta, moguće je u kasnijim periodima, ukoliko je potrebno, primeniti i neke druge procedure, na primer gastrični bajpas - kaže dr Jokić. - Pristup ekstremnoj gojaznosti mora i treba da bude multidisciplinaran. Pored pedijatara, u lečenje su uključeni gastroenterolozi, endokrinolozi, kardiolozi, pulmolozi, dijetetičari i drugi specijalisti u zavisnosti od pratećih komplikacija gojaznosti. Uvek se lečenje počinje konzervativnim metodama, a ako se nakon šest meseci ne postigne korekcija telesne težine, dolazi u obzir operativno lečenje. Dovoljan kriterijum za operativno lečenje je i ako pacijent ima BMI veći od 35 ili 40.

PROČITAJTE JOŠ: Proverite da li ste gojazni

- Podneli  smo Fondu za zdravstvo molbu da se ova procedura uvrsti u standardne - objašnjava dr Radojica Jokić. - To predstavlja prvi korak da bismo dobili finansijsku podršku Fonda za razvoj ove vrste hirurgije i u okviru dečjih hirurških ustanova.

Tekst: B. Laćarak

Izvor: Novosti