Šta je predgojaznost? A predijabetes? Kako se tačno prepoznaje predinfarktno stanje?

Pitanja koja su juče bila rezervisana za lekare, od početka pandemije korona virusa izazivaju nedoumicu kod mnogih koji brinu o svom zdravlju.

Koliko smo samo puta, proteklih meseci, čuli izraz "pridružene bolesti" i naučili tačno šta je "komorbiditet" koji često, udružen sa oboljenjem COVID-19, dovodi do fatalnog ishoda.

Međutim, mnogi poznaju i osobe koje su bile "potpuno zdrave" a ipak su dobile težu formu bolesti i dugo se od nje oporavljaju.

NAJBOLJA DIJETA ZA MRŠAVLJENJE ALI I ZDRAVLJE: zaboravite keto i autofagiju, ovo je rešenje za gojaznost i zdravo srce

I te kako, odgovaraju lekari.

Upravo su ta granična "pred" stanja opasna zato što još ne izazivaju toliko tegoba da bismo počeli lečenje, ali su dovoljno rizična da korona virus naruši zdravlje u većoj meri.

Poseban problem, pokazalo se, jeste gojaznost. Ali ostajemo zbunjeni, jer nismo sigurni šta se tačno pod tim podrazumeva.

Najnoviji medicinski Vodič za kliničku praksu sa gojaznim pacijentima, objavljen u Kanadi 4. avgusta 2020. godine, navodi da se broj kilograma i odnos prema visini više nije dovoljan kriterijum.

Oni savetuju kliničarima tri kriterijuma za procenu: indeks telesne mase, obim struka i kardiometabolički rizik.

KAKO SE RAČUNA INDEKS TELESNE MASE

Za početak, za sva antropometrička merenja, pacijent treba da bude bosonog i u lakoj odeći.

Merenja visine i težine treba da radi obučeno osoblje, standardizovanom opremom, a zaokruživanje se vrši na najbliži centimetar i 0.1 kg.

Indeks telesne mase se izračunava tako što se težina izražena kilogramima podeli kvadratom telesne visine izražene metrima.

DA LI STE GOJAZNI: proverite ove 3 stvari i borite se kalorijama protiv korone (ZDRAVLJE U VAŠIM RUKAMA)
Shutterstock  

  Prema najnovijoj kanadskoj tabeli, evo kako se ocenjuje telesna težina:

DA LI STE GOJAZNI: proverite ove 3 stvari i borite se kalorijama protiv korone (ZDRAVLJE U VAŠIM RUKAMA)
Shutterstock  

  KAKO SE MERI OBIM STRUKA

Obim struka je izuzetno važan kriterijum, jer može da pokaže postojanje visceralnih masti čak i kod osobe koja nema preterano povećanu težinu.

Obim struka - gojaznost - Kalorijama protiv korone, Zdravlje u vašim rukama
Shutterstock  

Za merenje struka koristite krojački metar, čvrst i nerastegljiv.

1. Skinite odeću, struk mora biti slobodan.

2. Napipajte donju unutrašnju ivicu najnižeg rebra na vertikalnoj liniji koja vodi od pazuha do kuka.

3. Napipajte kažiprstom greben ilijačne kosti.

Sada povlačite palac ka bočnoj strani, ka vertikalnoj liniji koja vodi od pazuha (srednjoj pazušnoj liniji).

Tako stižete do kuka i to sa bočne strane - odatle ćete meriti visinu na kojoj treba postaviti krojački metar.

Dakle, zanemarite visinu kuka sa prednje strane. Ona mnoge zbunjuje.

4. Sada, na srednjoj pazušnoj liniji, odredite gde je sredina između ivice najnižeg rebra i kuka u visini grebena ilijačne kosti. Na toj visini treba postaviti krojački metar.

5. Struk se meri na kraju normalnog izdaha. Da biste bili sigurni da niste "uvukli vazduh", napravite par udaha i na kraju drugog izdaha izmerite obim a cifru zaokružite na najbliži ceo broj centimetara.

6. Metar treba da bude stegnut do kraja, ne treba ga puštati da bude "komotan" kao kad vam krojač uzima meru za pantalone. Međutim, ne sme ni da bude pritegnut previše tako da se ivice usecaju u kožu.

Kako se meri struk - Kalorijama protiv korone, Zdravlje u vašim rukama, Lepa&Srećna
Shutterstock  

KAKO SE VRŠI PROCENA KARDIO-METABOLIČKOG RIZIKA

Indeks telesne mase i obim struka predstavljaju važne komponente za procenu kardio-metaboličkog rizika. Međutim, nipošto nisu jedine.

Da bi procena bila kompletna, neophodno je da lekari utvrde i da li postoji povišen pritisak, poremećaj u metabolizmu šećera (kao što je predijabetes), povećan nivo holesterola i triglicerida ili nedostaci nekih vitamina ili minerala.

Osim laboratorijskih analiza krvi i urina, često su neophodni dijagnostički testovi ateroskleroze ili ishemije miokarditisa (ili oba), kao i test opterećenja.

Da li je moguće da imate visok indeks telesne mase i da budete zdravi?

Kanadski lekari tvrde da jeste, ali da morate učiniti sve da ne pređete granicu po ostalim kriterijumima i tako ugrozite svoje zdravlje.

Da li je moguće da ne delujete gojazno a da budete pod rizikom po nekim od navedenih kriterijuma? I zbog toga dođe do lošeg razvoja bolesti ako budete zaraženi korona virusom?

Da!

Zbog svih ovih novih saznanja, važnih za zdravlje o kojem moramo najviše da brinemo mi sami, pratite slogan "Zdravlje u vašim rukama" i saznajte kako da se svi zajedno borimo "Kalorijama protiv korone".

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa&Srećna