Linda Evanđelista je konačno objasnila zašto je nema na Instagramu sa novim slikama! Manekenka tvrdi da je unakažena tokom kozmetičkog zahvata za smanjenje masnih naslaga.

Bila je modna ikona devedesetih prošlog veka i, dok su njene tadašnje koleginice poput Naomi Kembel i dalje vrlo aktivne, ona je bila primorana da se povuče.

Sada je objasnila i zašto je to tako - već pet godina se bori sa depresijom i tugom jer je unakažena kriolipolizom. Ovaj kozmetički tretman je trebalo da joj pomogne da se oslobodi masnih naslaga, a dogodilo se upravo suprotno. Kod nje se javila paradoksalna masna (adipozna) hiperplazija (PAH), pri čemu manekenka uopšte nije bila svesna tog rizika.

"Pokušala sam da deformacije otklonim hirurškim zahvatima koji su bili vrlo bolni, ali nije bilo uspeha", piše Evanđelista na svom Instagramu. "Odlučila sam da pokrenem sudski proces i visoko podignem glavu premda više ne ličim na sebe", piše Linda.

"Idem u javnost sa svojom pričom, umorna sam od ovakvog života i želim da se oslobodim osećanja krivice", kaže manekenka. Ona tvrdi da joj niko nije predočio moguće komplikacije.

Kriolipoliza se reklamira kao svetski hit u smanjenju masnih naslaga, jer se njome one mogu ukloniti ciljano. Ćelije a zamrzavaju ispod kože, a potom ih organizam izbacuje kroz metaboličke procese. Smatra se da ima vrlo malo negativnih nuspojava, ali je jedna od njih upravo PAH. Ova komplikacija znači da se tretirani delovi zapravo "stegnu", poput putera. Dodatno, žene tvrde da su se naslage koje su želele da smanje - na stomaku, butinama, leđima u "visini brushaltera" - uvećale i do četiri puta. 

FDA, američka agencija za lekove i hranu je odobrila ovu proceduru kao bezbednu, a većina izvora spominje PAH kao neželjeni efekat koji se javlja jednom u 4000 slučajeva. Međutim, novija istraživanja, mada sprovedena na manjim uzorcima, pokazuju da bi to moglo da se dešava i mnogo češće.

Kako je izgledala Linda nekada, a kako izgleda sada, pogledajte u galeriji slika!

Profimedia Manekenka ostala deformisana zbog kriolipolize.

Izvor: Lepa&Srećna