Izraz "super hrana" je vrlo moderan, ali to ne znači da se samo trendi namirnice svrstavaju u ovu kategoriju. Naprotiv, lekari preporučuju i jedan ukusan napitak za koji dokaze o upotrebi nalazimo čak u drevnoj Kini, od pre 4000 godina.

Reč je o kefiru, mlečnom proizvodu koji se pravio od davnina, a danas se proširio u sve kulture sveta. Nedavna studija otkriva koliko dobrobiti ova namirnica ima za ljudsko zdravlje. Važno je znati da proces fermentacije menja laktozu koja može da izaziva bolne tegobe pa ga obično dobro podnose i ljudi koji su intolerantni na nju. Kefir ima nešto ređu konzistenciju i lakše ga je piti, ali ima kiseliji ukus od običnog jogurta.

Prema istraživanju objavljenom u stručnom časopisu FarmaNutricija, ako se kefir pije svakodnevno, može da obori visok pritisak i šećer u krvi u roku od 12 nedelja. Takođe, istraživači su otkrili i ohrabrujuće znake pada holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih tegoba.

Kefir je dobar izvor proteina, bogat je kalcijumom, vitaminom B i K kao i magnezijumom. Uz moćnu snagu probiotika, što ga čini pogodnim i za dijetu, ovaj napitak podstiče imunitet i dobar je za jačanje kostiju. Od kefira možete praviti i razne šejkove po želji, dodati sok od limuna, gnječenu bananu kao i malo vode za razređivanje.

Izvor: Lepa&Srećna