Siniša Mihajlović je objavio da će morati ponovo u bolnicu, jer su otkriveni znaci rizika da mu se vraća akutna leukemija. Proslavljeni fudbaler, a sada fudbalski trener, lečen je od ove opake polesti pre tri godine i oporavio se zahvaljujući presađivanju koštane srži. Lečenje traje oko šest meseci, a dešava se i da se ona vrati, čak i nekoliko puta.

Akutne leukemije ili rak krvi nastaju tako što dođe do nenormalnog povećanja broja belih krvnih zrnaca u perifernoj krvi i mase leukocita u organizmu. Kod obolelih se javljaju anemija, infekcije i krvarenja, a dolazi i do uvećanja limfnih čvorova, jetre i slezine.

Najupečatljiviji simptom je ipak pojava znakova krvarenja po koži u vidu sitnih crvenih tačkica, modrica, ali i krvarenja iz desni. Kod žena može biti dosta produženo menstrualno krvarenje.

Međutim, akutne leukemije se mogu manifestovati nespecifično - visokom temperaturom, obilnim znojenjem i lošim opštim stanjem što, u poslednje vreme, neke pacijente navede na pomisao da su zaraženi korona virusom.

U prvoj fazi bolesti veoma je značajno da se smanji rizik pacijenta od svih drugih infekcija, tako da će Mihajlović sigurno biti izolovan u bolničkim uslovima. Lekari kažu da je takvim pacijentima neophodno čak i da vazduh bude prečišćavan filterima, a posete su dozvoljene samo ukoliko se nose hirurške maske i oprema.

"Tačan uzrok nastanka leukemija je zasad nepoznat. Neki faktori kao što su jonizujuće zračenje, organski rastvarači, pesticidi, neki virusi i prethodna primena citostatika u lečenju drugih maligniteta mogu da oštete naš nasledni materijal, odnosno DNK i pokrenu nastanak leukemije", objašnjava Srpsko lekarsko društvo.

Izvor: Lepa&Srećna