Samo jedna čaša soka od lekovitog povrća koju ćete dodati uz svoj uobičajeni dnevni nivo tečnosti koje unosite može da značajno obori visok pritisak, piše Lepa & Srećna.

Pojačani pritisak kojim krv napinje zidove arterija čini ih još čvršćim i još užim, pa se zato hipertenzija s godinama pogoršava.

Zato je važno da se ne oslanjate samo na lekove već da krvnim sudovima pomognete i prirodnim sredstvima.

Prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Hipertenzija, nova istraživanja pokazuju da važnu ulogu u obaranju krvnog pritiska može da ima sok od cvekle.

Naučnici su testirali njegovo dejstvo na ispitanicima različitih uzrasta, od 18 pa do 85 godina starosti. Takođe, u grupi je bilo onih koji imaju povišen pritisak ali još ne toliko da su im neophodni lekovi, kao i pacijenti koji već uzimaju terapiju za hipertenziju.

Uzimali su 250 ml soka od cvekle dnevno u periodu od 4 nedelje. Praćeni su i dve nedelje pre, kao i dve nedelje posle ovog perioda.

Prema rezultatima, u proseku su uspeli da snize pritisak za 8/4mmHg.

Sok je najlakše da napravite u sokovniku, ali ako nemate jak sokovnik, možete početi sa blenderom. U tom slučaju, kad dobro izblendirate oljuštenu cveklu, procedite sok kroz parče gaze.

Ne preporučuje se dodavanje šećera, a ako vam ovaj sok nije dovoljno ukusan, idealno je da ga začinite sokom od ananasa. Oduševićete se, biće to pravo zdravo egzotično piće!

Izvor: Lepa & Srećna