Leukociti, bela krvna zrnca, se za razliku od eritrocita ne nalaze samo u krvi, piše Lepa & Srećna. Jedna vrsta leukocita nastaju u koštanoj srži, a druga vrsta nastaje u limfnom tkivu.

Posle nastanka, leukociti ulaze u krvotok i transportuju se do mesta gde su potrebni. Postoji pet vrsta belih krvnih zrnaca koje učestvuju u zaštiti organizma od infekcija koje mogu izazvati bakterije, virusi i drugi mikrobi koji dospeju u organizam.

Leukociti su jako važni za zdravlje, jer su indikatori bolesti, odnosno svaka infekcija će se u nalazima krvi pokazati kroz povišen nivo leukocita u krvi.

Vrste leukocita:

1. Neutrofilni granulociti (NEU) su najbrojnija vrsta leukocita i predstavljaju prvu liniju odbrane od infekcija. Neutrofilni granulociti putuju kroz krvni sistem i to su zrele ćelije koje mogu da napadaju i razaraju bakterije i viruse. Kada reaguju su štetnim mikrobima oni formiraju gnoj na mestu infekcije.

Od ukupnog broja leukocita približno normalne frakcije neutrofila su 62,0%

2. Monociti (MONO) su najsličniji neutrofilima, nastanjuju se u tkivu i imaju funkciju da regulišu uklanjanje mrtvih ćelija iz organizma. Deluju tako što uništavaju sve ono što neutrofili nisu uspeli da unište.

Od ukupnog broja leukocita približno normalne frakcije monocita su 5,3%.

3. Eozinofilni granulociti (EOS) imaju veoma važnu funkciju i učestvuju u odbrani organizma od alergijskih agenasa i parazitarnih infekcija. 

Od ukupnog broja leukocita približno normalne frakcije eozinofila su 2,3%.

4. Limfociti (LYM) se nalaze u limfnom sistemu i predstavljaju antitela koja se bore protiv infekcija i virusa.

Od ukupnog broja leukocita približno normalne frakcije limfocita su 30%.

5. Bazofilni granulociti (BASO) su najmanje zastupljena populacija leukocita u perifernoj krvi i zaduženi su alergijske reakcije.

Od ukupnog broja leukocita približno normalne frakcije bazofila su 0,4%.

Koje su normalne vrednosti za WBC?

Normalne vrednosti za WBC su 3.9 - 10x109/l.

Kada je ovaj broj uvećan, to je onda LEUKOCITOZA i to znači da telo proizvodi veći broj ovih ćelija, odnosno da je napadnuto, npr. bakterijama.

A ako je broj leukocita, niži to je LEUKOPENIJA i znači da se povećava rizik od infekcije. Leukopenija je smanjenje broja belih krvnih zrnaca i javlja se usled virusnih infekcija, u stresnim situacijama ili kod opšte slabosti organizma. Uzimanje lekova može da dovede do smanjenja broja belih krvnih zrnaca. Telo je podložnije virusima i bakterijama pa je rizik od ozbiljnih bolesti veći.

Ukoliko su leukociti prisutni u većim količinama u urinu, to može biti znak infekcije urinarnog trakta, prisustva kamena u bubregu i drugih bolesti poput dijabetesa.

LEUKEMIJA

Leukemija je kancerogena mutacija mijelogene i limfogene ćelije nastala usled nekontrolisane produkcije leukocita.

Kod osoba koje boluju od leukemije, koštana srž proizvodi leukocite abnormalne građe koji nisu sposobni da grade imunitet. Simptomi leukemije su groznica, umor, česte infekcije, gubljenje težine, oticanje limfnih čvorova, prekomerno znojenje noću, bol u kostima...

Izvor: Lepa & Srećna