Vitamin D izuzetno je važan za organizam. Neophodan je za rast kostiju i zdrav imunološki sastav, a najpotrebniji je deci i starijim osobama. Diretkno utiče na zdravlje kostiju i zuba, pluća, kardiovaskularnog sistema, odnosno, vitamin D čuva imunitet čitavog organizma.

Utiče na regulisanje insulina i serotinina. Najpovoljniji izvor vitamina D je sunčeva svetlost, a ruska nutricionistkinja Elena Voskresenskaja tvrdi da ga je moguće nadoknaditi i ishranom.

"Unos masne ribe pomoćiće da se nadoknadi nedostatak vitamina D u telu. Ishrana može uključivati skušu, jetru bakalara, haringe i lososa. Ovaj vitamin se može naći i u drugim namirnicama: jajima, puteru, goveđoj i svinjskoj džigerici, siru, mladom siru i kozjem mleku. Takođe se nalazi u divljim pečurkama.

Ako uzimamo suplemente vitamina D važno je da ne zanemarimo preporučenu dozu. Lekari tvrde da uzimanje previše vitamina D tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati nakupljanje previše kalcijuma u ​​telu što može oslabiti kosti i oštetiti bubrege i srce.

Ako prekoračite gornju granicu možete imati osećaj mučnine, povraćanje, slabost mišića i gubitak apetita.

Izvor: Lepa&Srećna