Pri visokim vrednostima LDL holesterol se akumulira u krvnim sudovima, stvarajući masne naslage. Vremenom one rastu i otežavaju protok krvi kroz arterije, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara i vaskularne demencije.

Zdrava i uravnotežena ishrana, s malo zasićenih masti, preporučuje sa osobama s visokim holesterolom. Nutriconisti posebno preporučuju da kravlje mleko zamenite ovsenim kako biste smanjili nivo lošeg holesterola u krvi.

Istraživači sa Univerziteta u Lundu nadzirali su 66 muškaraca sa visokim holesterolom u periodu od pet nedelja dozvoljavajući im da piju ovseno mleko. Nalazi dokazuju da konzumiranje tri šolje (750 ml) ovsenog mleka dnevno tokom pet nedelja smanjuje ukupni i LDL holesterol za 3-5 procenata.

Prema Britanskoj fondaciji za zdravlje srca, ovseno mleko sadrži ovsene beta-glukane kojipomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola. Čaša ovsenog mleka od 250 ml, na primer, obezbeđuje 1 g beta-glukana. Dok činija kaše, pripremljena sa 40 g zobi, može da obezbedi 2 g beta-glukana.

Ovseno mleko, kada je nezaslađeno, može biti odlična alternativa za sprečavanje ili rešavanje visokog holesterola, jer ima malo masti, ali i proteina.

Izvor: Lepa&Srećna