Sastojci:

1/2 šolje kokosovog ulja

6 čena belog luka

1 kašika iseckanog đumbira

1 crni luk, iseckan

1/2 šolje isečenih badema

2 kašike kurkume u prahu

2 kašike kari praha

2 crvene paprike, grubo iseckane sa semenkama

1 kg batata, oljušten i iseckan 2 lovorova lista

6 šolja supe od povrća

so i crni biber

Priprema:

U veću šerpu sipajte kokosovo ulje, beli luk, đumbir, crni luk, bademe, kurkumu i kari. Sve dobro izmešajte, pa dinstajte na umerenoj vatri dok sastojci ne omekšaju (oko 5 minuta).

Dodajte papriku, batat, lovorov list, a zatim sipajte supu od kuvanog povrća da sve prekrije.

Ostavite da se krčka, smanjite temperaturu i poklopite.

Kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta dok batat ne omekša. Izvadite lovorov list iz čorbe, a ostatak miksajte u blenderu dok ne dobijete finu kremastu smesu.

Vratite lovorov list nazad i kuvajte još 15 minuta. Začinite po ukusu, solju i biberom.

Kako sastojci iz ove supe utiču na naše telo:

KOKOSOVO ULjE

Kokosovo ulje je prepuno laurinske kiseline, koja je prirodna antibakterijska, antigljivična i antivirusna. Kokosovo ulje takođe pojačava ionako oslabljeni imunološki sistem poboljšavajući broj belih krvnih zrnaca, što pomaže telu da se direktno bori protiv virusa.

BELI LUK

Beli luk sadrži jedinjenja koja pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv klica i poboljšavaju imunološku funkciju. Beli luk je posebno koristan kod prevencije prehlade i gripa.

ĐUMBIR

Đumbir je snažan antioksidans za koji je dokazano da prirodno jača imuni sistem. Sadrži puno vitamina, od kojih su neki magnezijum, gvožđe, cink i kalcijum. Đumbir pomaže u ubijanju virusa prehlade, a rečeno je da se bori protiv hladnoće i groznice.

LUK

Luk je prepun hranljivih sastojaka kao što su selen, jedinjenja sumpora, cink i vitamin C. Pored toga, jedan je od najboljih izvora kvercetina, moćnog flavonoida i antioksidansa koji ima antivirusna svojstva, kao i regulaciju histamina.

BADEMI

Bademi sadrže puno vitamina E koji deluje kao antioksidans u vašem telu i pomaže funkcionisanju imunološkog sistema. Bademi takođe sadrže puno gvožđa i proteina koji su takođe neophodni za vaš imunološki sistem.

KURKUMA

Prirodni začin koji jača imunološki sistem, pomaže kod stresa i kod lečenja i prevencije gripa.

KARI

Ovaj začin se takođe koristi u tradicionalnim indijskim ajurvedskim lekovima već 2 500 godina.Pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica prvi put kada pokušaju da napadnu.

BATAT

Batat je bogat beta karotenom - karotenoidom koji se pretvara u vitamin A - što pomaže u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od raznih bolesti.

Izvor: Loesensa