Simptomikarcinoma mogu se lako pomešati sa manje ozbiljnim obolenjima, piše Lepa & Srećna.

Međutim, ako ignorišete znake koji mogu da ukazuju na rak, izgubićete dragoceno vreme i time možda sebi smanjiti šanse da se izborite sa ovom opakom bolešću.

Neke znake je lakše prepoznati, a ova četiri simptoma ne bi trebalo previđati.

Među najčešćim vrstama malignih oboljenja su karcinom dojke, rak pluća, kancer prostate i debelog creva. Ako se u dojci napipa promena u vidu čvorića, to je jedan od najčešćih simptoma raka, ali nekoliko drugih znakova takođe mogu da ukažu da je reč o malignitetu.

Gubitak apetita

Ako primetite da slabije jedete, pod uslovom da ovo stanje potraje nešto duže, obavezno se javite lekaru. To ne mora da znači da ste oboleli od karcinoma, ali gubitak apetita na duže staze nije prirodno stanje organizma.

Vaginalno krvarenje

Između dve menstruacije može se pojaviti krvarenje, naročito "tačkasto", poznato i pod imenom "spoting". Ova pojava krvi može nastati i kao nuspojava uzimanja kontraceptivnih pilula, ali ipak bi bilo bolje da se posavetujete sa ginekologom. Znak za posetu lekaru treba da bude i krvarenje posle seksa ili kod žena koje su već u menopauzi.

Otežano gutanje

Teškoće pri gutanju mogu se javiti i kod bezazlenijih bolesti poput upale krajnika. Međutim, ako duže vreme otežano gutate, bilo bi dobro da odete na lekarski pregled.

KARCINOM PLUĆA IZLEČIV U ODMAKLOJ FAZI: kako deluju hemioterapija i hipertermija, objašnjava stručnjak Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Obilno znojenje tokom noći

Noćno znojenje može biti posledica terapije lekovima, a javlja se i kod žena u menopauzi. Međutim, izuzetno obilno znojenje tokom noći može biti i simptom malignog oboljenja.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna