Rak creva je opaka bolest koju je teško prepoznati u ranom stadijumu, a ishod je često smrtonosan. Simptomi koji ukazuju na karcinom creva su najčešće bol u stomaku i leđima, umor, otežano disanje, krv u stolici i previše tamna stolica.

Mnogi pacijenti ove simptome pripisuju drugim bolestima i odlažu odlazak kod lekara, a to može biti kobno. Međutim, istraživanja dokazuju da promenom režima ishrane možete da smanjite rizik od raka debelog creva, pa se preporučuje da smanjite unos crvenog mesa, mesnih rerađevina, alkohola i da obavezno prestanete da pušite.

Hrana koja doprinosi smanjenju rizika od karcinoma creva jeste voće i povrće bogato vlaknima, orašasti plodovi, mahunarke, žitarice od celog zrna i sočivo, a preporučuje se da beli hleb zamenite integralnim.  Takođe, stručnjaci savetuju da zdrave masnoće uzimate iz ribljeg ulja i semenki, a proteine iz jaja, mahunarki i piletine.

Izvor: Lepa&Srećna