Ako vas često muče bolovi u stomaku, zatvor ili proliv ali i stalna nadutost i gasovi, moguće je da patite od sindroma nervoznih creva, odnosno iritabilnog kolona. Ovo je hronično oboljenje koje prate grčevi i zahteva dugoročnu terapiju, mada veoma mali broj ljudi pati od izuzetno teških simptoma.

Najveći broj pacijenata može da kontroliše simptome pomoću dijete, promene životnih navika i ublažavanjem stresa. Ukoliko se pojave jači simptomi i neprijatnije tegobe, leči se lekovima. Ono što pacijente posebno brine to je kako da razlikuju sindrom nervoznih creva od nekih težih oboljenja. Naročito su zabrinuti oni kojima tegobe liče na one koje muče obolele od karcinoma debelog creva.

Najčešća četiri simptoma nervoznih creva su:

  • bolovi u stomaku, odnosno grčevi,
  • gasovi
  • dijareja ili zatvor,  a ponekad i naizmenično dijareja pa zatvor i
  • sluz u stolici.

Vrlo su indikativne i prateće okolnosti - iritabilni kolon javlja se češće ukoliko postoji genetski faktor. Međutim, važno je već u prvim fazama dijagnostike otkloniti sumnju na celijakliju ili intoleranciju na neku vrstu hrane. Kada se ovi poremećaji isključe, a nastave se uporne tegobe, uprkos terapiji iritabilnog kolona, trebalo bi proveriti da li postoje drugi, još ozbiljniji simptomi koju ukazuju i na rizik od karcinoma debelog creva.

To je, pre svega, bol koji nema nikakve veze s gasovima i nastavlja se i kad gasovi, odnosno pokreti creva prestanu. Takođe, uz poremećaj stolice, mogu se javiti i stalni noćni prolivi a ako su praćeni i rektalnim krvarenjem, treba se što pre javiti doktoru.

Prateći simptomi koji mogu ukazati na rak debelog creva su gubitak težine, anemija (manjak gvožđa u krvi), kao i povraćanje koje nije izazvano nekim spoljašnjim uzrokom - trovanjem hranom, alkoholom ili cigaretama.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna