Problemi sa varenjem, bilo da je reč o dijareji ili zatvoru, muče najmanje 15 odsto ljudi, procenjuje globalna medicinska statistika, kad je reč o zapadnoj civilizaciji.

Da biste izbegli uobičajene tegobe u želucu i crevima, važno je koje namirnice koristite u redovnoj ishrani. Uprkos popularnim dijetama, ne preporučuje se potpuno izbacivanje ugljenih hidrata, jer su oni neophodni "dobrim" bakterijama u digestivnom traktu. Pored integralnih žitarica, koje se smatraju optimalnim izvorom ovih hranljivih sastojaka, savetuje se i redovno konzumiranje banana.

Banane su bogat izvor frutooligosaharida, koji deluju kao probitik i hrane te "dobre" bakterije. Ugljeni hidrati u ovom voću se veoma lako razlažu, pa je zato banana laka hrana koju možete jesti i posle tegoba kao što su mučnina ili dijarenja. Pomažu da telo brzo uspostavi ravnotežu elektrolita, a kao namirnica bogata kalijumom, preporučuje se svima koji pate od visokog pritiska.

Ukoliko morate da vodite računa o šećeru u krvi, jedite manje zrele banane. Za  one koji pate od upalnih procesa, preporučuju se zrele - potrudite se da izaberete one koje nigde na kori nemaju zelenu boju.

Izvor: Lepa&Srećna