Kako se pravilno čisti organizam i kada je pravo vreme za to, otkriva prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Poznati stručnjak uvek ima jasan i nedvosmislen odgovor na svako pitanje pa tako i na ovo da li je detoksikacije uz raznorazne sokove postala stvar trenda?

"Da, to jeste moda. Ja sam apsolutno protiv mode, u smislu ja sam na detoksu tri dana, na postu sam tri dana... Protiv toga sam da to bude ja sam uzimao 10 dana taj i taj sok. Dakle, detoks odnosno čišćenje organizma mora biti sistematsko. Kada kažemo "intoksiciramo se" i kad znamo da smo se intoksircirali, znamo da smo poremetili dobru ravnotežu u crevima i to je ključ cele priče. Kako se ona remeti, to je jako bitna stvar - kada hrana nije provarena. To je ključ cele priče. Kada hranu ne varimo na pravi način, ta hrana koja se nije provarila je predmet delovanja bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvu sredinu. Mikrobi vole prljavu sredinu. Nije poenta da smišljamo lekove, nego da smislimo kako da sredinu napravimo takvom da njima ne prija."

Danas postoje brojne zablude o detoksikaciji, mnogi to čine kako bi izgubili koji kilogram, dok drugi pokušavaj na taj način da reše zdravstevni problem. Profesor ističe da je detoksikacija obavezna kada neko ima povišen holesterol i masnu jetru.

"Ako imate masnu jetru, a imamo je proprilično svi, manje ili više, vi automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi pankreas da bi regulisao šećer i varenje. Ako se povećava u toku dana više ili manje, on će da pravi masti u jetri. To mu je posao. Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice, velike porcije, vi ćete napraviti poremećaj varenja i intoksikaciju od toga. Ali povišen nivo insulina će biti taj koji će u fabrici proizvodnje - jetri, gde se on pravi, da stimuliše proizvodnju holesterola. Ko ima povišen holesterol ima i povišen insulin, i obratno", kaže dr Čubrilo za RTS Ordinaciju.

Izvor: Lepa&Srećna