Da li se korona virus prenosi hranom pitanje je koje muči naučnike još od samog početka epidemije.

Virusološkinja dr Ana Gligić sada je obnovila ove dileme, budući da je navela kako "nismo razmišljali da li se ovaj virus prenosi hranom". Ona je, govoreći za N1, izjavila kako se živina vakciniše protiv korona virusa i to tako što se pilići imunizuju pri izleganju prvog dana, a koke nosilje primaju četiri puta vakcinu dok se ne iscrpi njihova mogućnost nošenja.

"Vakcinišu se živim virusom, ali je atenuiran (oslabljen). Da li je moguće da se taj atenuiran ali živ virus, kad uđe u koke nosilje i piliće, tu razmnožava?! Da li neadekvatnim manipulisanjem te vrste hrane mi unosimo deo virusa", pitala je dr Gligić.

Međutim, vakcine protiv korona virusa kod pilića nisu one koje se daju ljudima protiv virusa koji izaziva COVID-19 - SARS-COV-2.

„To je široko zastupljena familija virusa koja postoji svuda. Za neke od ovih bolesti postoje i vakcine. To nisu zoonoze, one ne prelaze na ljude." - Dr Milanko Šekler

"Koronavirusi koji su slični ovome koji muči čitavo čovečanstvo postoje i kod životinja. Kod mačaka postoje njihovi koronavirusi koji izazivaju pleuritis", objasnio je svojevremeno dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog iz Veterinarskog instituta u Kraljevu. "Postoje koronavirusi kod pasa koji izazivaju bolesti sa sličnim simptomima kao i kod ljudi. Postoje koronavirusi i kod goveda, koja uglavnom kod teladi izazivaju prolive i mogu da budu opasni. Koronavirusi postoje i kod miševa, svinja, posebno živine gde se najviše upotrebljavaju vakcine.

„To je široko zastupljena familija virusa koja postoji svuda. Za neke od ovih bolesti postoje i vakcine. To nisu zoonoze, one ne prelaze na ljude", rekao je dr Šekler za RTS još u martu ove godine.

Podsetićemo, naučna studija objavljena u renomiranom stručnom časopisu Lanset, u septembru 2020. godine je pokazala da se pilići i svinje ne mogu zaraziti korona virusom SARS-COV-2 nazalnim putem, onako kako se to događa sa ljudima.

Takođe, Svetska zdravstvena organizacija je tada saopštila da ne postoje dokazi da se korona virus prenosi hranom i poručila da ljudi ne treba da se plaše da će kovid ući u lanac ishrane. 

Piletina može biti izvor drugih vrsta zaraze ako se ne priprema na odgovarajući način - recimo, ako perete sirovo meso pa se bakterije sa njega razlete po celoj kuhinji. Kuhinjska daska, noževi, sve što dođe u dodir sa sirovom piletinom mora biti temeljno oprano vrelom vodom i deterdžentom za sudove.

Izvor: Lepa&Srećna