Jedna od uvek aktuelanih tema jeste nekontrolisano mokrenje, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Dame često o tome ćute i sramota ih je da o tome govore, a gošće današnjeg "Uranka" razbijaju sve predrasude o tome i pružaju punu podršku svim ljudima, pogotovo ženama. 

Prvo je doktorka ginekologije Mima Fazlagić  objasnila kako se taj problem tačno zove i kako se manifestuje.

"To je nemogućnost zaržavanja urina. Postoji više različitih oblika, a osnovni oblik jeste stres inkontinencija, a to je kada se žena nakašlje ili kine i tada ispusti malo urina. Svaki problem sa nemogućnošću zadržavanja urina se smatra inkontinencijom", objašnjava dr Mima Fazlagić i dodaje da se taj problem najčešće javlja kod žena, pogotovo posle porođaja.

"Ukoliko je porođaj bio prirodan i ukoliko je beba velika, javlja se ovaj problem. Dok kod carskog reza se inkontinencija javlja ređe", naglasila je doktorka.

Gorica Đokić, predstavnica Udruženja obolelih od raka jajnika i grlića materice "Progovori", ističe da se najčešće nekontrolisano mokrenje javlja nakon nekih hiruških intervencija, kod žena najčešće kada dođe do operacije jajnika ili bilo kakvih ginekoloških intervencija.

Bilo kakva intervencija na materici, ginekološka ili na jajnicima slabi bešiku. Ukoliko se to učestalo mokrenje ne kontroliše može doći do raka jajnika, pa je prevencija u tom slučaju veoma važna.

Takođe postoji i rešenje za ovaj problem, a to je pre svega pregled i razgovor sa lekarom, pa onda adekvatna terapija. Doktorka upozorava da su Kegelove vežbe veoma važne još u ranoj mladosti, kako bi se ovom problemu stao na put i kako bi se izbegla ova tegoba.

Pored toga u starosti se javlja ovaj problem većini žena, pa je razgovor sa lekarima veoma važan.

Gošće Gorica Đokić i Mima Fazlagić objašnjavaju da nekontrolisano mokrenje nije sramota, kao i da žene ne treba da ćute, već da se pobrinu za svoje zdravlje.

Izvor: Lepa&Srećna