Sa protokom godina, sve je veći rizik od pojave artritisa, bilo da je reč o osteoartritisu, reumatoidnom artritisu ili gihtu.

Ove bolesti najčešće počinju kao "osetljivost" zglobova na dodir, a vrlo često se javljaju prvo u stopalu. U njemu ima čak 30 zglobova, a u njima se ponekad tegobe javljaju i u vidu osećaja ukočenosti ili neke vrste pečenja. Posle duže neaktivnosti, na primer, tokom spavanja, može se javiti i slabija pokretljivost napadnutih zglobova.

Dijagnoza se postavlja na osnovu fizičkog pregleda, rentgena ili skenera. Prvo što treba da uradite jeste da obezbedite što udobniju odeću sa dodatnim mekim ulošcima i vrlo fleksibilnim đonom.

Najbolja vežba je istezanje Ahilove tetive - oslonite se dlanovima na zid, jednom nogom iskoračite napred i nagnite se ne dižući pete sa poda. Naginjite se sve dok ne osetite kako vam se Ahilova tetiva i list noge koja je ostala pozadi zatežu. Zadržite ovaj položaj 10 sekundi, ponavljajte triputa na svakoj strani.

Vrlo dobre efekte daje i vežbanje nožnim prstima - pokušajte da njima podignete krpu ili kliker s poda i da premeštate predmet s jednog mesta na drugo.

Izvor: Lepa&Srećna