Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOŽDANI UDAR KOD MLADIH LJUDI: Košarkaš Jelovac (31) je preminuo od posledica, a evo zašto je ŠLOG sve češći

Zašto se moždani udar sve češće javlja kod mladih ljudi? Pročitajte!

 Košarkaš Stevan Jelovac preminuo je od posledica moždanog udara. Evo zašto se šlog javlja kod mladih ljudi! Izvor: Shutterstock , Youtube / VTB UnitedLeague

Vest o smrti košarkaša Stevana Jelovca (31) potresla je celu Srbiju, a činjenica da je nastupila usled posledica moždanog udara, zabrinula je mnoge, budući da je reč o tako mladoj osobi.

Možda će vas zanimati

Moždani udar je posledica oštećenja krvnih sudova mozga zbog čega do tog dela više ne stižu kiseonik i hranljive materije.

Može da nastane iz dva razloga - zbog začepljenja krvnih sudova u tom delu mozga - dakle, zbog tromba ili zbog nekog krvarenja u mozgu. Pre samog šloga, može se javiti i blaži napad - simptomi slični moždanom udaru, koji se povlače nakon 24 sata ali su jasno upozorenje.

Simptomi šloga su:

  • oduzetost (paraliza), slabost ili utrnulost jedne strane tela,
  • otežan ili onemogućen govor,
  • nagla jaka glavobolja,
  • gubitak vida,
  • "dupla slika"
  • gubitak ravnoteže
  • vrtoglavica.

Kod pacijenta se primećuje da je iznenada konfuzan ili da mu je na neki drugi način izmenjeno stanje svesti. Važno je što pre odvesti osobu kod lekara i nije neophodno čekati hitnu pomoć. 

Svetska zdravstvena organizacija je ukazala na sve češću pojavu moždanih udara - on se povećao, na svetskom nivou, za 68 odsto u poslednjih 20 godina. Kod mlađih ljudi, između 20 i 64 godina, verovatnoća da će doživeti moždani udar povećala se sa 25 na 32 odsto u poslednje dve decenije.

Dok je kod starijih ateroskleroza jedan od najčešćih uzroka, kod mlađih se ukazuje na rizik od preteranog pušenja, a kod žena i na kombinaciju pušenja i uzimanja kontraceptivnih pilula. Takođe, pukotine u krvnim sudovima mogu da se jave kod osoba koji pretrpe udarac u vrat, pad sa bicikla ili pogodak lopte u glavu. Moždani udar može nastati i kao posledica saobraćajne nesreće, zbog trzajne povrede vrata - tada se krvni sudovi koji dopremaju krv u mozak mogu "pocepati". 

Možda će vas zanimati

Najvažnije je da ugroženi dobije medicinsku pomoć što pre, jer je moguće da se začepljenje identifikuje i da se primeni terapija koja razlaže tromb, kao i da se krvni sud "rekanališe". 

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije