Vest o smrti košarkaša Stevana Jelovca (31) potresla je celu Srbiju, a činjenica da je nastupila usled posledica moždanog udara, zabrinula je mnoge, budući da je reč o tako mladoj osobi.

Moždani udar je posledica oštećenja krvnih sudova mozga zbog čega do tog dela više ne stižu kiseonik i hranljive materije.

Može da nastane iz dva razloga - zbog začepljenja krvnih sudova u tom delu mozga - dakle, zbog tromba ili zbog nekog krvarenja u mozgu. Pre samog šloga, može se javiti i blaži napad - simptomi slični moždanom udaru, koji se povlače nakon 24 sata ali su jasno upozorenje.

Simptomi šloga su:

  • oduzetost (paraliza), slabost ili utrnulost jedne strane tela,
  • otežan ili onemogućen govor,
  • nagla jaka glavobolja,
  • gubitak vida,
  • "dupla slika"
  • gubitak ravnoteže
  • vrtoglavica.

Kod pacijenta se primećuje da je iznenada konfuzan ili da mu je na neki drugi način izmenjeno stanje svesti. Važno je što pre odvesti osobu kod lekara i nije neophodno čekati hitnu pomoć. 

Svetska zdravstvena organizacija je ukazala na sve češću pojavu moždanih udara - on se povećao, na svetskom nivou, za 68 odsto u poslednjih 20 godina. Kod mlađih ljudi, između 20 i 64 godina, verovatnoća da će doživeti moždani udar povećala se sa 25 na 32 odsto u poslednje dve decenije.

Dok je kod starijih ateroskleroza jedan od najčešćih uzroka, kod mlađih se ukazuje na rizik od preteranog pušenja, a kod žena i na kombinaciju pušenja i uzimanja kontraceptivnih pilula. Takođe, pukotine u krvnim sudovima mogu da se jave kod osoba koji pretrpe udarac u vrat, pad sa bicikla ili pogodak lopte u glavu. Moždani udar može nastati i kao posledica saobraćajne nesreće, zbog trzajne povrede vrata - tada se krvni sudovi koji dopremaju krv u mozak mogu "pocepati". 

Najvažnije je da ugroženi dobije medicinsku pomoć što pre, jer je moguće da se začepljenje identifikuje i da se primeni terapija koja razlaže tromb, kao i da se krvni sud "rekanališe". 

Izvor: Lepa&Srećna