Kada je u u septembru 2019. godine dizajner Virdžil Ablo otkrio da će po savetu lekara neko vreme pauzirati sa poslom niko nije ni slutio sa kojom bolešću se bori. Tek sada kada je preminuo otkriveno je da je bolovao od retkog i agresivnog oblika raka ‒ srčanog sarkoma.

"Svi smo šokirani ovom strašnom vešću. Virdžil nije bio samo genijalni dizajner, vizionar, on je bio i čovek s predivnom dušom i velikom mudrošću. Porodica „LVMH“ pridružuje se u ovom trenutku velike tuge i svi mislimo na njegove najmilije posle smrti njihovog supruga, oca, brata ili prijatelja", poručio je Bernar Arno predsednik i izvršni direktor konglomerata "LVMH".

Angiosarkom je redak rak koji se razvija u unutrašnjoj sluznici krvnih i limfnih sudova. Najčešće se nalazi na koži, dojci, jetri i slezini, a može se pojaviti bilo gde u telu.

Na sajtu Nacionalnog instituta za rak se navodi da se većina srčanih angiosarkoma javlja u desnoj pretkomori, što utiče na priliv ili odliv krvi. Ako se tumor nalazi na perikardu, tankoj vrećici koja okružuje srce, tada se tečnost može nakupiti i uticati na sposobnost srca da pumpa krv. Ako je desna komora zahvaćena kao simptomi se navode oticanje stopala, nogu, gležnjeva i abdomena, kao i proširenje vratnih vena. Znaci da se srčani angiosarkom formirao na perikardu uključuju bol u grudima, kratak dah, umor i preskakanje srca.

Izvor: Lepa&Srećna