Kad bi vam neko rekao da možete da mršavite uz dijetu u kojoj jedete pet obroka dnevno, šta biste odgovorili? Nemoguće?

Verujte da je moguće, jer je baš takav plan osmislila nutricionistkinja Endžela Dauden, autorka dijete za koju kaže da je najlakša i najzdravija na svetu. Njen cilj je bio da se kilogrami koje ne izgubite više ne vraćaju, dakle, nema jo-jo efekta na koji se mnogi žale.

Plan ishrane se zasniva na pet obroka koji se uvek uzimaju u redovnim intervalima. Svaki treba da sadrži 80 grama voća ili povrća, s tim što treba voditi računa da to budu one vrste koje sadrže više vlakana a manje ugljenih hidrata. Primer takvog jelovnika bi bio: za doručak, šaka borovnica, kupina ili jagoda, sa jednim kivijem i jogurtom od obranog mleka; za ručak barena ili pečena riba sa salatom a za večeru posna šnicla sa prilogom od povrća. Za užinu mogu da se jedu po jedna banana ili šaka orašastih plodova.

Porcije za ručak i večeru treba da budu skromne, a nisu dozvoljene nikakve grickalice između obroka, kao ni alkohol i slatka bezalkoholna pića.

Nutricionistkinja kaže da je upravo ovakav plan zaslužan što Dženifer Aniston ima vitku figuru decenijama unazad - glumica jede pet malih, ali hranljivih obroka dnevno. I njen kolega Entoni Hejns tvrdi da je ljudski organizam predodređen baš za takvu ishranu, a ne da jedemo dva obilna obroka dnevno. Veliki obroci izazivaju i nadimanje, gasove i druge tegobe.

Izvor: Lepa&Srećna