Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REVOLUCIONARNO ISTRAŽIVANJE U VELIKOJ BRITANIJI: Galeri test može da otkrije rak pre bilo kakvih simptoma?

Test Galeri može da otkrije karcinom veoma rano, pre bilo kakvih simptoma, i to na osnovu analize krvi, u velikom broju slučajeva.

 test galeri analiza krvi Izvor: Youtube / Sky News

Test pod nazivom "Galeri" biće primenjen u najvećem istraživanju na svetu sprovedenom u cilju ranog otkrivanja karcinoma.  Istraživanje će biti organizovano u Velikoj Britaniji, a sam test je vrlo jednostavan i izvodi se na osnovu analize krvi.

Možda će vas zanimati

Ovaj test može da otkrije karcinom pre nego što se pojave prvi simptomi i to tako što se otkriju hemijske promene u fragmentima genetskog koda koje neki tumori ispuštaju u krvotok, navode britanski mediji. Naročito se pokazao efikasan u dijagnostici karcinoma koji su se vrlo teško otkrivali, kao što su oni u plućima, pankreasu, glavi, vratu i grlu. Ne može da ih otkrije sve i ne može da se koristi kao zamena za druge skrining programe.

Zato će biti i dalje u upotrebi ultrazvuk i mamografija, kao i druge dijagnostičke tehnike za otkrivanje raka creva ili grlića materice.

Test je razvijen u Americi, a revolucionarno istraživanje u Velikoj Britaniji je počelo juče. Njime će biti obuhvaćeno 140.000 dobrovoljaca, starosti od 50 do 77 godina, koji nisu bolovali od raka u poslednje tri godine. Uzorci krvi će se davati u mobilnim ambulantama, a test će biti ponovljen još dva puta u narednih tri godine, prenose britanski mediji.

Možda će vas zanimati

Lekari kažu da bi ovo mogla biti revolucija u dijagnostici i terapiji ako zaista može da otkrije tri četvrtine svih karcinoma u ranoj fazi. Profesor Piter Sasijeni, sa Kings koledža, koji rukovodi Udruženjem za istraživanje karcinoma, kaže da se mora pažljivo prostudirati da li Galeri test može da smanji broj karcinoma koji se otkrivaju u poodmakloj fazi.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije