Najveći broj obolelih od raka pluća su bili pušači ili im je zdravlje narušio dim duvana "iz druge ruke" pošto su radili ili živeli uz osobe koje puše.

Među pacijentima ima i onih koje su ugrozili radijacija, kao i udisanje azbestne prašine. Ako tumor ugrožava prohodnost disajnih puteva, među prvim simptomima su kašalj, zviždanje u plućima i nedostatak vazduha. Pacijent može da iskašljava šlajm ili krv. Neki simptomi mogu da podsećaju na običnu prehladu, pa ako nje nema, lekar mora da nastavi dijagnostiku sumnjajući i na rak pluća.

Ako je tumor lociran u gornjim delovima pluća, može da vrši pritisak na nerve i krvne sudove, za se zato javlju bol i slabost u ruci.

Takođe, na noktima dolazi do promena jer se zakrivljuju, budući da se i vrhovi prstiju savijaju zbog nedostatka kiseonika. Tumor može da pritiska i neki krvni sud koji vodi ka glavi, pa kao posledica može doći do oticanja oko lica.

Opšti simptomi drugih formi karcinoma su izrazit umor i gubitak telesne težine. Ponekad se može dogoditi da zbog tumora na plućima dođe do oslobađanja većih količina hormona pa se javljaju i drugi simptomi u telu.

Izvor: Lepa&Srećna