Porast broja dece zaražene korona virusom u Srbiji zabrinjava sve, a naročito plaši činjenica da je više i onih sa teškom kliničkom slikom.

"Najugroženiji su tinejdžeri stariji od 15 godina i to gojazni", objasnila je dr Olivera Ostojić, rukovodilac dečje kovid bolnice KBC "Dragiša Mišović".

Prvi simptomi mogu da budu za roditelje nejasni jer podsećaju na grip. Ipak, doktorka kaže da korona virus uvek počinje sporije, diskretnije, blažim simptomima. Kod gripa sve počinje vrlo naglo i vrlo intenzivno.

"Kod dece zaražene korona virusom, temperatura je prvih dana obično blago povišena, zatim se javljaju glavobolja, bol u mišićima, zglobovima, opšta slabost i onda se kreće u ispitivanje", objasnila je dr Ostojić.

Ako posle dva-tri dana kućne terapije, koja uključuje mirovanje, vitamine i čajeve, temperatura ne spadne, obavezan je rentgenski snimak pluća. Ako ova dijagnostička tehnika ne da jasne rezultate, a dete uporno kašlje i temperatura ne spada, obavezan je skener koji obično pokaže takozvano "mlečno staklo". To je posledica delovanja korona virusa na pluća.

Roditelji mogu da budu malo mirniji budući da se ogroman broj dece prođe kroz kovid kao da imaju grip. Međutim, ne sme se zaboraviti da su u povećanom riziku pre svega gojazna deca, zatim ona koja imaju dijabetes, hematološko-onkološka oboljenja i neurološka oboljenja. Sva oni, kao i imunodeficijentna deca treba da se što pre vakcinišu protiv korona virusa.

Izuzetno je opasna pojava da deca prođu bez ikakvih simptoma, a onda se pojave u teškom opštem stanju, sa simptomima multisistemskog inflamatornog sindroma. Serološka analiza pokaže da je pre nekoliko nedelja (od četiri do osam je mogući raspon) dete preležalo kovid, ali da se to uopšte nije primetilo.

"Kod te dece vidimo oštećeno srce, pluća, bubrezi, jetra, svi parametri su izrazito poremećeni. To je ozbiljno stanje koje zahteva izrazito pojačan tretman i lečenje u tercijarnoj ustanovi", kaže dr Ostojić. Prema njenim rečima, kod ove zdrave dece je imunosistem je preterano odreagovao na virus. To je najteže stanje u pedijatriji što se tiče kovida.

Izvor: Lepa&Srećna