Svedoci smo da je sve više dece zaražene korona virusom, a lekari objašnjavaju da je ova pojava rezultat veće infektivnosti delta soja.

Roditelji su zabrinuti i pitaju da li svako "curenje" iz nosa znači da dete treba hitno da odvedu kod doktora. Međutim, dr Ana Milinković, pedijatar Doma zdravlja Savski venac objašnjava da tek nakon tri do četiri dana od pojave prvih simptoma antigenski test može da bude pokazatelj da je dete dobilo kovid.

"Tada treba i da se jave lekaru", kaže dr Milinković, "a do tada treba da sprovode uobičajenu simptomatsku terapiju i daju detetu vitamine i čajeve."

Simptomi zbog kojih se može posumnjati na kovid kod deteta su isti kao kod odraslih - zapušen nos, gubitak čula mirisa, glavobolja, povišena temperatura. Prema rečima dr Milinković, kod dece obolele od kovida se dosta često javi i dijareja. 

 Naravno, roditelj treba da prati zdravstvenu situaciju kod deteta i odvede ga kod lekara i ranije ukoliko se bilo koji od ovih simptoma razvije do zabrinjavajućeg stadijuma kao što su vrlo visoka temperatura ili dijareja koja ne prestaje.

Izvor: Lepa&Srećna