Trudnice koje su zaražene delta sojem korona virusa imaju povišeni rizik - ugroženi mogu da budu i beba i porodilja. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, CDC je objavio u petak rezultate istraživanja koja upozoravaju na veliku opasnost.

U jednom od njih je analizirano više od milion trudnoća, širom Amerike, u periodu od marta do septembra 2021. godine, prenosi NBC. Ustanovljen je rast broja mrtvorođene dece, sa nešto manje od 0,6 odsto koliko ih je bilo pre pandemije, na 2,7 odsto kod trudnica zaraženih kovidom. "Pritom je naročit porast zabeležen tokom dominacije delta soja virusa", naglašava se u ovoj studiji.

Ginekolozi i akušeri potvrđuju da dolazi do pada količine kiseonika koju fetus može da primi, u zavisnosti od toga da li je kod majke otkriven kovid ili ne. "Tačno vidimo delove placente koji su ugroženi manjkom kiseonika", kaže dr Eli Regsdejl, koja vodi hitnu pomoć za novorođenčad u Medicinskom centru u Klivlendu. "A ta placenta je jedini bebin izvor kiseonika i opstanka tokom trudnoće."

Izvor: Lepa&Srećna