Rak pluća je podmukla bolest koja se, nažalost, uglavnom otkrije u poodmakloj fazi, zato je važno da prate eventualnu pojavu simptoma svi oni koji imaju razloga da posebno brinu o zdravlju disajnih organa. Pre svega, treba znati da su pušenje   cigareta i genetska predsispozicija glavni okidači za ovo oboljenje.

Mnoga istraživanja ukazuju i da je pasivno pušenje takođe opasno, ali i zagađen vazduh može da uzrokuje kancerogene promene na plućima. Dugogodišnja astma, hronični problemi sa disanjem, takođe su razlozi da pluća često kontrolišete. Tek u početku razvoja maligne bolesti pojavljuju se simptomi koje čovek uglavnom ignoriše i ne pripisuje kanceru, ali važno je odmah reagovati na svaki od sledećih znakova! 

Glavni simptomi raka pluća su kašalj koji ne prestaje nakon 2 ili 3 nedelje i samo se pogoršava kao i učestala pojava infekcija. Ukoliko dođe do izbacivanja krvi kijanjem ili kašljanjem, to je veoma ozbiljan simptom. Pacijent oboleo od karcinoma oseća bolove  pri udahu i izdahu, ima veoma slab apetit i često temperaturu preko 38 stepeni. 

Stalno ostaje bez daha, oseća nedostatak energije i konstantan umor, primećuje se gubitak kilograma. Događa se da nema ovih simptoma, već se javi otežano i bolno gutanje, ili možda bolovi u vratu i ramenu.  Glavni vid preventive od ove bolesti je prestanak pušenja i zato, ukoliko ste pušač, ostavljanje cigareta je najbolji poklon koji možete sebi da darujete.

Izvor: Lepa&Srećna