Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE ČEŠĆI KARCINOM DOJKE: Ko ima veći rizik, kad se radi preventivna operacija dojki, za L&S govori dr Olivera Kosovac

Kad se radi preventivna operacija zbog rizika od raka dojke, govori dr Olivera Kosovac.

 Untitled design.png Izvor: Shutterstock , Foto: Miloš Nadaždin

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je protekle decenije udvostručen broj obolelih, a cilj pravovremenog lečenja ovakvih pacijenata jesu dobar, dug život i kontrola bolesti, jer je svakako, pravovremenom dijagnozom, moguće postići izlečenje.

Možda će vas zanimati

Postoje rizične grupe pacijentkinja koje imaju veću predispoziciju da obole od ove bolesti. Na prvom mestu je genetska predispozicija, zatim gojaznost, potom hormonska terapija... Zabluda je da je to veliki procenat žena, ali, ipak treba naglasiti da je deset posto pacijenata u rizičnoj grupi imaju genetsku predispoziciju da obole od ove bolesti.

"Potrebno je dokazati i mutaciju gena, gde nakon genetskog istraživanja rizika od oboljevanja od ove bolesti izdvajam grupu pacijenata kod kojih treba razmišljati o preventivnoj hirurgiji. Kao primer, imamo poduhvat čuvene glumice Anđeline Džoli koja je uradila mnogo u promociji prevencije od obolevanja kod pacijenata koji nose ovu genetsku mutaciju.

Šta, u stvari, podrazumeva ova operacija? Praktično je jedina terapijska hirurška intervencija koja može da ukloni rizik od obolevanja, jer pacijenti kod kojih je zabeležena ova mutacija imaju veliki rizik, naročito posle pedesete godine, da dobiju karcinom dojke", kaže prim. dr sc. med. Olivera Kosovac koje je operisala više od pet hiljada pacijentkinja i uradila im rekonstruktivnu hirurgiju dojki.

Koliko god da rekonstrukcija ne mora da podrazumeva i dobar estetski rezultat, ona svakako to, na kraju, daje.
"Očekivanja su velika a naša težnja kao plastičnih i rekonstruktivnih hirurga je da, osim što nadoknadimo deformitet, vratimo funkcionalnost i postignemo dobar estetski rezultat.

Možda će vas zanimati

Estetska hirurgija je deo plastične i rekonstruktivne hirurgije koja pomaže da rešimo razne probleme koje pacijenti uočavaju ili njihove želje da na svom telu promene i tu je jako važan dobar pristup i dobra komunikacija s pacijentima koji pomažu da, umećem i stilom, zadovoljimo pacijente.

Jer, cilj je da nakon operacije budu zadovoljni pacijent i doktorka", kaže prim.dr sc. med. Olivera Kosovac, autorka knjige "Lepota u ime života-rekonstruktivna i plastična hirurgija".

Izvor: Lepa&Srećna / Žaklina Milenković

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije