Svi već znamo da postoji dobar i loš holesterol i da ovaj loš vodi u srčana oboljenja, što je uzrok smrti broj 1 u mnogim zemljama.

Međutim, ono što mnogi ne znaju to je da pored holesterola u hrani postoji onaj koji sami proizvodimo, u svom telu. Zapravo, veći deo i čini taj naš holesterol. Kada unosimo hranu bogatu njime, naš će organizam malo smanjiti tu produkciju i time napraviti ravnotežu.

Mnogo opasnije od namirnica sa holesterolom su namirnice sa zasićenim mastima! Kad se njihov unos poveća, i naše telo povećava prozvodnju lipoproteina, a to je ono što nosi skraćenicu LDL. To je onaj "loš" holesterol, koji može da napravi naslage u arterijama, smanji dotok krvi u srce ili mozak i tako poveća rizik od srčanog udara ili šloga.

Da biste pravilno planirali svoj jelovnik, treba da znate da oko 30 odsto od ukupne količine energije koja vam je potrebna tokom dana može da bude iz masnoća. Od toga, samo 10 odsto je poželjno da bude iz zasićenih masti. Među njima su suncokretovo, kukuruzno, sojino i palmino ulje, a naročito ako su termički obrađenje tokom prženja hrane.

 Izvor: Lepa&Srećna