Zovu je alfaalfa i "bizonska trava", u Kini je poznata kao Mu Šiu (na engl. se piše Mu Xu) a u Srbiji, prosto, lucerka! Naš narod je mahom koristi kao krmno bilje, jer je reč o visokokvalitetnoj stočnoj hrani. Manje su poznata njena lekovita svojstva i zato je treba bolje upoznati, jer pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba.

U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za poboljšanje apetita, lečenje čireva, kao i kod problema sa zglobovima, kostima i kožom. Ajurvedska medicina preporučuje je za lečenje edema, artritisa i čireva. Takođe, uspešno otklanja umor, pomaže kod tegoba koje prate menopauzu i osteoporoze, jer sadrži prirodne fitoestrogene. Pritom je idealno sredstvo za obnavljanje lomljivih noktiju i krte kose.

Za šta je još dobra lucerka? Može da pomogne u jednom od najčešćih zdravstvenih problema kod nas, a to su povišene masnoće u krvi. Naime, klinička ispitivanja pokazuju da redovno dodavanje lucerke ishrani pomaže normalizaciju nivoa lipida. Tajna je u sastojku koji se naziva saponin, a koji ne dozvoljava apsorpciju masnoća iz hrane, čime se snižava ukupan holesterol. Za to je bolje koristiti listovi a ne klice.

Listovi su bogati hlorofilom, a on je prirodna zaštita od želudačnih bolesti. Zato se trava alfaalfa preporučuje u prevenciji i lečenju bolesti probavnog trakta, posebno protiv razvoja heliko bakterije. Kao što je poznato, ova bakterija izaziva upalu, zbog nje nastaju razne želudačne tegoba i bolesti, od gastritisa do karcinoma. Lucerka pomaže i da se obnovi sluzokoža želuca ako ste preboleli napad heliko bakterije. Hlorofil inače čisti organizam, sprečava kiselost i potpomaže izbacivanje teških metala. Zato se koristi i za oporavak posle dužeg uzimanja lekova, ali i u toku lečenja alkoholizma.

alfa alfa lucerka
Shutterstock  

U lucerki ima kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. Sadrži proteine, vitamine B grupe, kao i vitamine C, A, D, E i K, što je čini važnim izvorom antioksidanata. Zahvaljujući tome, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čime se usporava starenje i smanjuje rizik od infekcija i mnogih bolesti.

Ako koristite prah, preporučuje se 1-2 kašičice dnevno. Ako bolujete od neke hronične bolesti, konsultujte se sa lekarom, a inače se ne savetuje upotreba trudnicama i pacijentima koji koriste lekove protiv zgrušavanja krvi ili primaju hormonsku terapiju, kao ni obolelima od autoimunih bolesti.

Izvor: Lepa & Srećna