Visok nivo holesterola može da dovede do zapušenja krvnih sudova i poveća rizik od srčanih oboljenja i infarkta, piše Lepa & Srećna.

Povišen holesterol izazvan je, pre svega, suviše masnom hranom, pušenjem i alkoholom, a problem je još izraženiji kod osoba koje ne vežbaju.

Nije svaki holesterol loš - postoje dobar i loš holesterol. Dobar holesterol (HDL) smanjuje rizik od srčanih oboljenja i infarkta, za razliku od lošeg holesterola (LDL) koji ga povećava.

Laneno seme, koje mnogi zovu "superhrana" dokazano blagotvorno deluje na nivo holesterola.

Veliko istraživanje u kojem su učestvovali pacijenti sa visokim holesterolom dokazalo je da samo tri kašike mlevenog lanenog semena dnevno mogu smanjiti holesterol za tri meseca.

Ukupan holesterol kod ovih pacijenata oboren je za 17 odsto, a loš holesterol za čak 20 odsto.

Druga studija sa dijabetičarima pokazala je da jedna kašika mlevenog lanenog semena dnevno tokom mesec dana može da poveća dobar holesterol za čak 12 odsto.

Korisno dejstvo lanenog semena na holesterol tumači se, pre svega, visokim sadržajem vlakana koje ove seme ima. Niska cena daje mu prednost nad mnogim suplementima, jer 100 grama košta oko 35 dinara a traje i do nedelju dana.

Izvor: Lepa & Srećna

PROČITAJTE JOŠ: